Wpis z mikrobloga

#windows #informatyka #it #komputery
Czy to możliwe, żeby w trakcie ponownej instalacji #windows7 OEM (albo sterowników z innej płyty niż poprzednio, ale dołączonej do identycznego modelu MOBO) zmianie uległ MAC zintegrowanej karty sieciowej?
Zacząłem instalację z poziomu starego systemu. Instalator zapytał, czy pobrać aktualizacje instalacji (czy jakoś tak). Odpowiedziałem, że tak. Coś tam powypakowywał, po czym komputer się zrestartował. Normalka.
W tym miejscu przez pomyłkę kazałem mu bootować z płyty, której nie wyjąłem, więc zaczął instalację od nowa. Pomyślałem, że mi to bez różnicy, a przynajmniej przy okazji zrobię format i pozbędę się niepotrzebnych, starych danych, więc puściłem dalej. Zauważyłem, że oprócz partycji, na której chciałem go zainstalować, utworzył jeszcze 2 małe systemowe. Zawsze do tej pory tworzył tylko 1 i tak też było przed reinstalacją, więc wydaje mi się, że to jakaś zmiana wprowadzona aktualizacją.
Po zainstalowaniu systemu i sterowników okazało się, że zabezpieczenie sieci lokalnej oparte o whitelisting MAC nie przepuszcza go. Przed reinstalacją na pewno działało, bo dosłownie chwilę przed nią przeglądałem z niego Internet.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: Sprawdź jaki masz MAC aktualnie. Odpal komputer z jakiegoś linuxowego LiveCD i sprawdź MAC - powinny się zgadzać. Do czego dążę? MAC jest adresem fizycznym, więc raczej nie powinien ulegać zmianie (chyba, że były jakieś poważne aktualizacje firmware, ale nawet wtedy powinien pozostać bez zmian i reinstalka OS nie powinna nic zmieniać).
Bardzo możliwe, że przed reinstalacją miałeś z poziomu systemu ręcznie ustawiony inny adres fizyczny. Jeżeli go pamiętasz,
  • Odpowiedz
@tony_rogalik: Problemem nie jest podłączenie do sieci, bo równie dobrze mogę dodać do listy obecny MAC. Rzecz w tym, że nikt nie miał powodu tam ustawiać MAC programowo, a i MAC na stanowisku obok (identyczne, kupowane razem komputery) różni się tylko końcówką (o ile dobrze pamiętam ostatnim oktetem, czyli dwoma cyframi szesnastkowymi), czyli tak, jak można by się tego spodziewać. Ale sprawdzę tym live CD. Spróbuję się też dogrzebać do
  • Odpowiedz