#debian #linux Kupiłem #vps w #mintshost i domyślnie na niektórych portach mam działające usługi:
Starting Nmap 6.00 ( http://nmap.org ) at 2015-09-13 18:24 CEST
Nmap scan report for localhost (127.0.0.1)
Host is up (0.00036s latency).
Other addresses for localhost (not scanned): 127.0.0.1
rDNS record for 127.0.0.1: localhost.localdomain
Not shown: 996 closed ports
PORT STATE SERVICE
22/tcp open ssh
53/tcp open domain
139/tcp open netbios-ssn Samba smbd 3.X (workgroup: WORKGROUP)
445/tcp open netbios-ssn Samba smbd 3.X (workgroup: WORKGROUP)
SSH potrzebuję, ale czy pozostałych trzech mogę się pozbyć? Domain to zdaje się serwer DNS, który chyba nie jest mi potrzebny lokalnie, natomiast nie mam pojęcia, do czego mógłby służyć ten NetBIOS. Zastanawiam się, czy jak to wyłączę, to nie przestanie działać panel administracyjny HyperVM.
@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: Jak zablokujesz to usługi będą działać, jak wyłączysz to nie. Warto zablokować (i ewentualnie wyłączyć), bo jak zablokujesz wszystkie porty, to odblokujesz tylko te, których używasz (jakiś sekiurity będzie)
@fervi: A to wiem i zamierzam tak zrobić. Ale chodziło mi o to, czy jeśli te usługi faktycznie są potrzebne, to zablokowanie portów da jakiś inny (mniej szkodliwy) efekt niż wyłączenie. Wydaje mi się, że nie.
@bob_kelso: Myślę, że łatwiej będzie ustawić czasową blokadę logowania po iluśtam nieudanych próbach, a port zostawić standardowy, żebym nie musiał go pamiętać. Kiedyś robiłem to na routerze i myślę, że Debian też ma taką możliwość. Poza tym hasła są niesłownikowe i raczej niezbyt podatne na brute force.
@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: blokada po nieudanych próbach logowania swoją drogą (fail2ban), portu nie musisz pamiętać wystarczy skonfigurować sobie hosta w ~/.ssh/config, rób jak uważasz ale w zdecydowanej większości polecają zmienić domyślny port sshd
#scam #ruleta #h----d #instagram Czemu Instagram twierdzi że to nie jest scam i nie chce usuwać takich treści xD Profil to nie fake.Ogolnie dużo scamu jest u niej reklamowana i przy każdym Instagram uważa że jest w pyte ( ͡°͜ʖ͡°)
Kupiłem #vps w #mintshost i domyślnie na niektórych portach mam działające usługi:
SSH potrzebuję, ale czy pozostałych trzech mogę się pozbyć? Domain to zdaje się serwer DNS, który chyba nie jest mi potrzebny lokalnie, natomiast nie mam pojęcia, do czego mógłby służyć ten NetBIOS. Zastanawiam się, czy jak to wyłączę, to nie przestanie działać panel administracyjny HyperVM.