Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp Dev c++ Potrzebuje zrobić program, ale nie do końca ogarniam jak to rozwiązać. Mam projekt, dodałem do niego plik .exe (dla przykładu calc.exe). Teraz z poziomu pisanego programu chciałbym uruchomić calc.exe, ale nie z systemowej ścieżki, a z wnętrza mojego programu. Mam już napisaną funkcję tworzącą nowy process. Jest ok jak podaję ścieżkę w systemie, ale nie wiem jak dołączyć calc.exe i podać jego lokalizację z wnętrza. Ktoś pomoże?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r3kc4H: calc.exe dodaj do zasobów swojego pliku exe jako RCDATA, potem w swoim programie odczytaj zawartość tego zasobu zapisując go w postaci binarnej do pliku, na końcu pozostaje uruchomienie poprzez użycie np. ShellExecute
  • Odpowiedz
@r3kc4H: nie znam Dev C++, tak w ogóle to polecam zmienić IDE na jakieś współczesne. Po dodaniu exeka do zasobów dostaniesz się do jego danych bez problemu za pomocą dosłownie kilku funkcji np. od WinAPI.
  • Odpowiedz
@GwnBrz: @kalectwo: Nie o to chodzi. Potrzebowałem prosty programik napisać, nie potrzebowałem pobierać całego Visuala, Net Beansa, czy Eclipsa aby napisać 30 linijek. Od biedy w notatniku bym napisał i skompilował. Kluczem okazała się fraza: "RCDATA dev C++" w Google. Dzięki @ly000: @JoeBlade: @morsisko:
  • Odpowiedz