Aktywne Wpisy
DrMagK2 +280
Moje miasto takie piękne XD
plottwist +668
Ogólnie jestem przerażony tym wypadkiem na A1 i mega fajnie, że na wykopie ludzie chcą sprawiedliwości, za to co spotkało tą rodzine, różne wypadki widziałem i po prostu klikam, oglądam i zamykam ale tutaj jakoś to siedzi we mnie i cały czas sprawdzam jakieś nowe info. Na yt bandyci drogowi jest wstawiony gif z przybliżenia kamerki z auta jadącego z naprzeciwka, spowolniłem to trochę i zobaczcie jak dość dobrze wygląda moment uderzenia.
Z ciekawości zajrzałem do menu: http://www.amber-room.pl/menu/a-la-carte/ - wygląda spoko, kilka pozycji ciekawych.
A potem doszedłem do końca strony:
Dziękuję, postoję.
#gorzkiezale #januszebiznesu #warszawa #restauracja
Ostatnio też widziałem aptekę 24h z dopiskiem "Opłata nocna - 5pln". Ciekawe czy to jest legalne (bo apteka to nie zawsze jest moje widzimisie
Zobacz też że dania z karty dla dwóch osób + przystawki + jakieś wino to lekko wyjdzie około 400 pln. 12,5% z takiej kwoty to 50pln - to takie nic?
@crab_nebula: teraz wyjaśnij mi proszę korelację między ceną, a smacznością. Wiesz że nie wszystko co drogie jest dobre/smaczne etc? Takie zaskoczenie światem.
@crab_nebula: przecież ten serwis nie jest wyrażony w złotówkach tylko w procentach.
jak zorganizujesz większe spotkanie to z rachunku 500 zł wyjdzie 62,5 zł serwisu. To też jest kilka złotych?
ja to rozumiem..ale podejrzewam że na karcie jest ta sama adnotacja, że doliczają 12,5% za obsługę, widziałam juz to kilka razy w restauracjach, nie tylko w PL i mnie to nie dziwi
@Fall: jak mogę sobie pozwolić, to czemu nie?
@Jade: nie ma związku, przeczytałam menu i wygląda smacznie, cena nie ma znaczenia, nie wiem jak to wyczytałeś
@crab_nebula: nie rozważam wysokości tej opłaty (która nie jest jakoś bardzo wygórowana jak za "napiwek"), ani Twoich możliwości finansowych. mówię o podstawowym błędzie: "kilka złotych" =/= 12,5% rachunku.
tą samą drogą VAT 23% nie zwiększa znacząco cen produktów, bo to tylko "kilka złotych".
Nie ma (z malym wyjatkiem - o tym pozniej) czegos takiego jak oplata za serwis. To wymysl wlascicieli, ktorzy za malo placa kelnerowi. Sa napiwki uzaleznione od pracy i obslugi kenlera. Jesli zachowuje sie tak jak lubimy: jest dyskretny , badz nie, zarcie na czas, dobre itd.. Jetesmy zadowoleni to dajemy napiwek. Zwykle kolo ~10% .
Obsluga za serwis powinna pojawic sie w pojedyczych przypadkach. Np. gdy
A co do obsługi w restauracjach trochę wyższej rangi, to byłabym spokojna- oni muszą tam zachowywać odpowiednie standardy, żeby sobie na te 12,5% zasłużyć, zresztą jak wspominałeś wyczytałeś rekomendację z poradnika Michelin.
P.S.