Aktywne Wpisy
heksengerg +227
PeterWeiss +753
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Poleci ktoś jakiś kabel microUSB (sam kabel) z ali? Dziś mi przyszedł jeden, który daje aż 0,15A ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ja kupiłem 2 szt te: http://www.aliexpress.com/item/Micro-USB-Cable-Mobile-Phone-Charging-Cable-100CM-USB2-0-Data-sync-Charger-Cable-for-Samsung/32390973056.html
Ponoć dają rade ladować tymi 2A no ale zobaczymy jak przyjdą.
http://www.aliexpress.com/item/1M-3ft-Colorful-Flat-Micro-Usb-Sync-Data-Charge-Cable-For-Samsung-S3-S4-S5-for/32266281808.html
Ten kupiłem, nie jestem zaskoczony, że słabo ładuje, ale nie spodziewałem się, że aż tak słabo :P
A na c--j mi kupować na Allegro ten sam kabel co na ali skoro jest mi potrzebny dopiero od października do ładowania modemu LTE? Nie żyd/cebulak tylko po prostu nie frajer.
Co do cebulowania... 2 tyg temu kupiłem za 10zł kabelek w tesco pakowany w blistrze
PS: Do jakiego LG dostałeś taką mocną ładowarkę? Tablet? Ja do Nexus 5 mam oryginalną 1,2A.
Samsungi S5 i S6 tez maja ładowarki 2A.
No aukcja jest super za cene $0.39 więc bierz śmiało.
Ale pamiętaj, że prąd ładowania zależy jeszcze od samego urządzenia które ładujesz, może akurat ten modem pobiera tylko 0.15A bo tylko tyle potrzebuje. Sprawdź kabelek na innych telefonach aplikacją Ampere.
Dziś do mnie przyszedł power bank xioami 10000mAh i kabelek dołączony do power banku pięknie laduje tak samo jak oryginalny LG ;)