Wpis z mikrobloga

@Progresywista: bierze się stąd, że musisz w zębach zaniesc 1200 PLN do ZUSu nawet jak miałeś martwy miesiąc.
albo stąd, że jak pracuję na etacie, a do tego mam działalność gospodarczą, to muszę płacić ZUSowi dwie składki zdrowotne. podobno nie są one podatkiem... więc co: państwo uważa, że w takiej sytuacji będę chodził 2x częściej do lekarza i podwójnie chorował?
no a do tego mam porównanie z np UK -
  • Odpowiedz
@frytex2: Dodatkowo możesz do niego wliczyć jeszcze dzieci i niepracującego małżonka, także to chyba nie jest aż tak dużo. Koszty pracy i obciążenia podatkowe w Polsce są poniżej średniej unijnej, nie ma co narzekać...
  • Odpowiedz
@fierce:

obciążenia podatkowe w Polsce są poniżej średniej unijnej,

chyba kwotowo? bo jak spojrzysz, co ci zostaje i porównasz z kosztami życia, to chyba niekoniecznie wypada to najniżej. np. paliwo ma porównywalne ceny, a zarobki, nawet po opodatkowaniu, już raczej porównywalne nie są. a cena paliwa to w połowie podatek, który nakłada rząd, a nie rafineria. więc z tymi najniższymi w europie podatkami to mnie raczej nie przekonałeś.
  • Odpowiedz
bierze się stąd, że musisz w zębach zaniesc 1200 PLN do ZUSu nawet jak miałeś martwy miesiąc.

@frytex2: Ale przecież Korwin jest za podatkiem pogłownym, który jest równie "bezlitosny".

albo stąd, że jak pracuję na etacie, a do tego mam działalność gospodarczą, to muszę płacić ZUSowi dwie składki
  • Odpowiedz
@frytex2: Procentowo w stosunku do dochodu. Wiadomym jest, że pensja polaka starcza na mniej niż pensja niemca, ale idąc twoim tokiem rozumowania to w Kongo podatek powinien wynosic praktycznie 0% bo przecież kongijczyk nie kupi prawie nic za swoje wynagrodzenie.
  • Odpowiedz
@Progresywista: wez sobie za te 12 zl za godzine wynajmij mieszkanie w normalnym miescie ( )
Gdyby nie wysokie podatki i składki od wszystkiego, to ten czlowiek móglby normalnie zarabiac, a tak? W jakims pipidowie pod warszawą może faktycznie sam się utrzyma, ale w dużym mieście już sa na to małe szans by mógł godnie żyć i nie liczyć każdego grosza. A sam pracodawca też
  • Odpowiedz