Wpis z mikrobloga

Taka sytuacja: Pani magister, która miała mieć z nami zajęcia, a jest na zwolnieniu ze względu na ciążę zleciła Pani doktor na zastępstwie, abyśmy dla niej przeprowadzili po 20 ankiet w ośrodkach dla niepełnosprawnych. Czyli idziemy do takiego ośrodka i ankietujemy np. pana Kowalskiego jak mu się żyje bez ręki. Mamy o to taki zestaw pytań (nie wrzucam wszystkich):

4) Co lub kto miał wpływ na Pana/i aktywność ruchową: -pływanie -aerobik - spacery ............................

5) Jaką formę aktywności ruchowej Pan/i preferuje: - względy zdrowotne - potrzeba ruchu - własna potrzeba .......................

6) Jakie cele podczas ćwiczeń są dla Pana/i najważniejsze: - poprawa sylwetki - poprawa sprawności - odreagowanie stresu, zmęczenia - chęć przebywania z innymi -inne, jakie

7) Czy odczuwa Pan/i efekty swojej aktywności: - tak -nie - nie wiem

8) Jeśli tak , to jakiego rodzaju są to efekty: - zdrowotne - psychiczne - fizyczne - społeczne - inne, jakie

9) Jak organizuje Pan/i zajęcia:

10) Czy w Twoim miejscu zamieszania znajdują się placówki zajmujące się organizacją rekreacji, turystyki dla osób z niepełnosprawnością:

- nie wiem - tak - nie

11) Jeżeli odpowiedział Pan/i na pytanie 16 twierdząco, to czy korzystał Pan/i z jej usług: - nie -tak, podaj nazwę ….......................

12) Jak ocenia Pan/i infrastrukturę rekreacyjno-turystyczną: siłownie, szlaki rowerowe, szlaki piesze..............

13. Co mogłoby Pana/ą zachęcić do korzystania z tych instytucji:

14. Jakie elementy w obiektach i instytucjach są najczęściej niedostosowane dla osób z niepełnosprawnością:

15. Które z podanych czynników najbardziej ograniczają aktywność ruchową osób z niepełnosprawnością:

16. Czy Pana/i zdaniem ludzie z niepełnosprawnością mają świadomość znaczenia aktywności ruchowej:

Na początku roku mieliśmy już do czynienia z ankietami, bo musieliśmy poprzepisywać po ~150 sztuk do Excela. Jakoś przeszło, mimo, że to jawne wycieranie mordy studentami.

Natomiast te ankiety są bardzo niewygodne właśnie ze względu na to, że musimy je przeprowadzać z osobami niepełnosprawnymi w różnych ośrodkach czy domach opieki.

Kilka dni temu kolega był w jednym z ośrodków i 1) wyśmiali go za strukturę i pytania na tej ankiecie 2) powiedzieli, że nie jest upoważniony do przeprowadzania tych ankiet i musi mieć skierowanie z uczelni. 'Akurat w miejscu, w którym byłem są sami niepełnosprawni emeryci, którzy jak już wychodzą, to do parku przed budynkiem. W tym przypadku dyrekcja ośrodka wyśmiała niektóre pytania zawarte w ankiecie.'

Pani szanowna doktor przysłała nam o to taki dokument:

Prośba

Zwracam się z prośbą o umożliwienie przeprowadzenia kwestionariusza

ankiety Pani/Panu ………..……….., nt. „Rekreacja osób niepełnosprawnych”.

Praca realizowana jest w ramach przedmiotu „Podstawy rekreacji” i ma

na celu przybliżyć studentom problemy osób niepełnosprawnych związanych z

podejmowaniem rekreacji.

Uzyskane wyniki wykorzystane będą wyłącznie w celach naukowych.

Prowadzący przedmiot

dr .................

mamy przyjść do niej po podpis a następnie udać się do dziekanatu po pieczątkę uczelni.

PYTANIE:

Czy ona/one mają prawo nami się aż tak wysługiwać? Rozumiem, że studenci to króliki doświadczalne i parobki, ale do takiego stopnia?

#studenci #studbaza #ankiety #rekreacja #pytaniedowykopkow #waszezdanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@whitewladi: Nie znoszę takiego wysługiwania się innymi, szczególnie, że przeprowadzenie takich ankiet to nie jest ani szybkie ani przyjemne. Na co dzień to piętnuję ale jak na mój gust to powinniście większość z nich wypełnić sami, może się ta leniwa d--a czegoś nauczy. :-/
  • Odpowiedz
@MrsGreen: @sohee: Został nam jeszcze miesiąc na ich przeprowadzenie. Powinniśmy zrobić aferkę na uczelni? Jest sporo osób co się na to nie zgadza, ale są też tacy co im wszystko jedno. Jak torpedować, to ehhh.... bym musiał brać już sprawę w swoje ręce.
  • Odpowiedz
@whitewladi: Nie wiem czy uczelnia w ogóle jakoś zareaguje, istnieje szansa, że oleją sprawę. Według mnie to sami powinniście wypełnić te ankiety, da to wyniki z d--y i jak sobie pani mgr je przeanalizuje i zobaczy jakie bzdury wyszły to następnym razem się zastanowi zanim na kogoś zwali swoją robotę. :-P Jakby co to można iść do jakiegoś ośrodka zrobić 1-2 ankiety, że niby wszystko jest ok, a potem resztę
  • Odpowiedz
@whitewladi: Jeśli jest na zwolnieniu to jakieś zastępstwo powinno być, a nie chodzenie po ośrodkach, najpierw proszenie się o wyrażenie zgody kierownika (na którą często czeka się kilka dni, bo nie ma kierownika) potem proszenie osób, aby wzięły udział w badaniu (nie są wcale tak chętne, jakby się wydawało). Śmiech na sali. A ona sobie siedzi w domu i będzie miała ankiety na kolejną swoją pracę. Podpisuję się pod tym
  • Odpowiedz
@sohee: @MrsGreen: Ponadto '20 ankiet, pracę (max. 3 str.), płytę z prezentacją multimedialną i dziennikiem elektronicznym oraz świstek z adresem, nr tel i pieczątką z danego ośrodka, w którym przeprowadzimy badanie dot. turystyki i rekreacji dla osób niepełnosprawnych dla robiącej doktorat Pani Magister'

Spróbuję coś zdziałać w tej sprawie, a jak nie da rady to zrobię jak mówicie.
  • Odpowiedz
@whitewladi: Ona chyba na głowę upadła. Dużo od Was wymaga, sama nie robiąc nic na uczelni. Czy wiedzieliście o tych wszystkich formach zaliczenia na początku roku? Wiem, że na słowo Wam nikt nie uwierzy, że nie podała wszystkich. Ale może inny kierunek jest w podobnej sytuacji?
  • Odpowiedz
@MrsGreen: Generalnie to ten przedmiot mamy od początku marca bodajże i będzie on jeszcze z miesiąc/dwa. Na początku marca mówiła właśnie o tej pracy na zaliczenie przedmiotu, dlatego został miesiąc, bo do końca kwietnia trzeba to oddać. Jak każdy musi to zrobić to będzie miała tego ok. 1400 szt. Myślę, że inni tego nie mają bo chodzi właśnie o rekreację wśród niepełnosprawnych, a tylko my jesteśmy ukierunkowani na rekreację, już
  • Odpowiedz