Wpis z mikrobloga

#symfony2 #php troche #programowanie
muszę zaimplementować w symfony komunikację poprzez API z kilkoma serwisami... - jak właściwie powinienem to zrobić i od czego zacząć?
Komunikacja odbywa się poprzez SOAP, wygląda to sandardowo, logowanie, podpisanie żądania itp...
może ktoś dać jakiś zarys?
Teoretycznie dobrze by było z tego zrobić osobny bundle co by było reusable w przyszłości ale to nie ten level here...
Czy powinienem to zrobić każdą stronę jako kontroler? Niby się da ale czy to jest profesjonalnie? Nie wydaje mi się...
  • 6
@qwelukasz: nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi kontrolerami, jak potrzebujesz jakieś dane wyświetlić to tworzysz kontroler
który woła Repository (do pobierania danych, jako service), pobiera on dane z tego API i przekłada je na entities,
który z kolei woła inny service, coś w rodzaju DAO, warstwy dostępu, który już automatycznie woła SOAP, podpisuje zapytania, odbiera dane podstawowo przetwarza dane, jakieś bardziej złożone przetwarzanie jest w tym poprzednim modelu,
@qwelukasz: Nie zadałeś żadnego pytania, na które można konkretnie odpowiedzieć.

Ale spróbuję.
- Zacznij od szukania bundla do obsługi SOAP (nigdy się tym nie zajmowałem, ale na pewno takowe istnieją).
- Mylisz chyba pojęcie kontrolera z klasą z końcówką Controller. Kontrolerem może być dowolna funkcja. Pakowanie tych funkcji w klasy z sufiksem Controller służy do ich porządkowania (np. cały CRUD jednej encji w jednej klasie). Możesz dzięki temu ograniczyć powtarzanie kodu
@Damian1998: Hmm z tego co wyczytałem to SOAP jest już w php natywnie u nie potrzeba do twego osobnego bundla.
Trudno mi zadać konkretne pytania bo nie wiem od czego zacząć..
Może tak:
Jak powinno to być zrobione?
Czy główne metody powinny być w jakimś repository? Do tego jakiś service? Potrzebowałbym jakiegoś przykładu takiego wykorzystania bo po prostu nie wiem jak to powinno wyglądać i od czego zacząć pisanie obsługi twego