#symfony2 #php troche #programowanie muszę zaimplementować w symfony komunikację poprzez API z kilkoma serwisami... - jak właściwie powinienem to zrobić i od czego zacząć? Komunikacja odbywa się poprzez SOAP, wygląda to sandardowo, logowanie, podpisanie żądania itp... może ktoś dać jakiś zarys? Teoretycznie dobrze by było z tego zrobić osobny bundle co by było reusable w przyszłości ale to nie ten level here... Czy powinienem to zrobić każdą stronę jako kontroler? Niby się da ale czy to jest profesjonalnie? Nie wydaje mi się...
@qwelukasz: nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi kontrolerami, jak potrzebujesz jakieś dane wyświetlić to tworzysz kontroler który woła Repository (do pobierania danych, jako service), pobiera on dane z tego API i przekłada je na entities, który z kolei woła inny service, coś w rodzaju DAO, warstwy dostępu, który już automatycznie woła SOAP, podpisuje zapytania, odbiera dane podstawowo przetwarza dane, jakieś bardziej złożone przetwarzanie jest w tym poprzednim modelu,
@qwelukasz: Nie zadałeś żadnego pytania, na które można konkretnie odpowiedzieć.
Ale spróbuję. - Zacznij od szukania bundla do obsługi SOAP (nigdy się tym nie zajmowałem, ale na pewno takowe istnieją). - Mylisz chyba pojęcie kontrolera z klasą z końcówką Controller. Kontrolerem może być dowolna funkcja. Pakowanie tych funkcji w klasy z sufiksem Controller służy do ich porządkowania (np. cały CRUD jednej encji w jednej klasie). Możesz dzięki temu ograniczyć powtarzanie kodu
@Damian1998: Hmm z tego co wyczytałem to SOAP jest już w php natywnie u nie potrzeba do twego osobnego bundla. Trudno mi zadać konkretne pytania bo nie wiem od czego zacząć.. Może tak: Jak powinno to być zrobione? Czy główne metody powinny być w jakimś repository? Do tego jakiś service? Potrzebowałbym jakiegoś przykładu takiego wykorzystania bo po prostu nie wiem jak to powinno wyglądać i od czego zacząć pisanie obsługi twego
@qwelukasz: Ja Ci mogę dać taki przykład kontrolera: https://gist.github.com/anonymous/2b3bc826753e032e78b5 Przecież Jaslanin napisał Ci jak to masz zrobić i ja uważam, że tak będzie dobrze (DAO powinno zwracać DTO, a dopiero repozytorium encje). Napisz na podstawie tego jakiś prototyp i wtedy zadawaj pytania.
jak zwykle kawał dobrej roboty michau. Dwa najbardziej plusowane komentarze w przypadku braku plusów to ostanie dwa i to jeszcze w odwróconej kolejności.
Jak już bierzecie dwa najwyższe to może jednak według daty dodania bo często będzie to jakiś komentarz+odpowiedź do niego
muszę zaimplementować w symfony komunikację poprzez API z kilkoma serwisami... - jak właściwie powinienem to zrobić i od czego zacząć?
Komunikacja odbywa się poprzez SOAP, wygląda to sandardowo, logowanie, podpisanie żądania itp...
może ktoś dać jakiś zarys?
Teoretycznie dobrze by było z tego zrobić osobny bundle co by było reusable w przyszłości ale to nie ten level here...
Czy powinienem to zrobić każdą stronę jako kontroler? Niby się da ale czy to jest profesjonalnie? Nie wydaje mi się...
który woła Repository (do pobierania danych, jako service), pobiera on dane z tego API i przekłada je na entities,
który z kolei woła inny service, coś w rodzaju DAO, warstwy dostępu, który już automatycznie woła SOAP, podpisuje zapytania, odbiera dane podstawowo przetwarza dane, jakieś bardziej złożone przetwarzanie jest w tym poprzednim modelu,
Ale spróbuję.
- Zacznij od szukania bundla do obsługi SOAP (nigdy się tym nie zajmowałem, ale na pewno takowe istnieją).
- Mylisz chyba pojęcie kontrolera z klasą z końcówką Controller. Kontrolerem może być dowolna funkcja. Pakowanie tych funkcji w klasy z sufiksem Controller służy do ich porządkowania (np. cały CRUD jednej encji w jednej klasie). Możesz dzięki temu ograniczyć powtarzanie kodu
A masz pod ręką jakiś przykład wykorzystania repository wraz z service w kontrolerze klasy?
Trudno mi zadać konkretne pytania bo nie wiem od czego zacząć..
Może tak:
Jak powinno to być zrobione?
Czy główne metody powinny być w jakimś repository? Do tego jakiś service? Potrzebowałbym jakiegoś przykładu takiego wykorzystania bo po prostu nie wiem jak to powinno wyglądać i od czego zacząć pisanie obsługi twego
Przecież Jaslanin napisał Ci jak to masz zrobić i ja uważam, że tak będzie dobrze (DAO powinno zwracać DTO, a dopiero repozytorium encje). Napisz na podstawie tego jakiś prototyp i wtedy zadawaj pytania.