Wpis z mikrobloga

Czy napisanie gry z javą na backendzie oraz JS+HTML5 na froncie ma sens? Komunikacja za pomocą websocketów.
Jak będzie z wydajnością i skalowaniem? Chodzi mi o możliwości języków. Ma ktoś doświadczenie w tych tematach? Dużo będzie pierdzielenia się jeśli użyję dwóch różnych platform? Czytałem że lepiej jest używać tego samego. Zależy mi na javie, ponieważ używam jej na co dzień.

Chodzi mi o grę pokroju agar.io/vanar.io. Chciałem to zaprogramować z czysto edukacyjnych powodów, żadne hajsy mnie nie interesują.

Wołam @snowak jako iż doświadczony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie #java #websockets
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rykukuku: no ogólnie pod jave to trzeba mieć maszyne dość dobrą ażeby to jako-tako działało. Też zależy czy chcesz to puszczać w świat, bo jeśli ma korzystać z tego 40osób to nie wiem czy chce ci się wywalać specjalnie rest api przy pomocy javy, już prościej użyć node.js lub pythona.
  • Odpowiedz
@ThePawel: może, tylko chyba lepiej pierw zobrazować sobie architekturę a potem dobrać rozwiązania, bo tak miksować sobie jaxa, websokety itp to troche mija się z celem jeśli ma się sprawdzone biznesowe rozwiązania.
  • Odpowiedz
javą na backendzie oraz JS+HTML5 na froncie ma sens?

@rykukuku: powiedziałbym, że to standard,
oczywiście równie standardowe w backendzie będą C#, Ruby, Python, i oczywiście PHP ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Pipcieo: Może zamiast mnie obrażać użyłbyś merytorycznych argumentów? NodeJS jest szybki do zwykłych stron a nie prowadzenia rozbudowanych symulacji fizycznych. Nie wypowiadaj się o rzeczach o których nie masz pojęcia.
  • Odpowiedz
@snowak: node.js jest serwerem sieciowym, a nie maszyną do prowadzenia rozbudowanych symulacji fizycznych
to są dwie różne sprawy, dwie różne warstwy
jeżeli robisz obie te rzeczy w jednej aplikacji to robisz to źle
dlatego node.js jest dobre na początek, potem w ramach rosnącego obciążenia deleguje się matematykę do osobnej aplikacji, a warstwę sieciową na node.js zostawia
naprawdę o tym nie wiesz czy sobie robisz jaja?
  • Odpowiedz