@Browin: dodałabym info, aby na początku, przez pierwsze 2-3 dni burzliwej fermentacji nie nakładać rurki fermentacyjnej (wystarczy gaza czy coś, co nie dopuści do zanieczyszczenia wina, ale pozwoli mu wyrzucać większe ilości gazów). W przeciwnym razie obudzi was potężny huk, a wasza kuchnia będzie wyglądać tak jak kiedyś moja- sufit i ściany tak bardzo z------e sokiem z wiśni.
@Browin: Jaki jest pi razy drzwi koszt zrobienia 20l wina mając tylko lejek? #pdk ( ͡°͜ʖ͡°) Obiecałem na party zrobić u was zakupy i własny trunek, ale boje się troszkę kosztów :)
@kmicolo: w 100 zł się zamkniesz z owocami i cukrem (⌐͡■͜ʖ͡■) I litr wina za 5 zł jest. Butelkę na próbkę chcemy motzno np. własnoręcznie w Krakowie możesz wręczyć
@Browin: Dzięki za wpis, na jesieni się przyda. Dlaczego nie wspomnieliście nic o mrożeniu owoców w celu pękania błon komórkowych? Podobno jeśli nie ma przymrozków tak powinno się robić z winogronem.
@szczesliwa_patelnia: ze względu na to, że w każdym naszym przepisie polecamy pektoenzym, który rozkłada tkankę komórkową, a jednocześnie zmniejsza lepkość wina, co powoduje przyspieszone klarowanie. Zamrażanie proponujemy tylko przy niektórych owocach takich jak: aronia czy bez. Znacznie zmniejsza ono goryczkę owocu.
@szczesliwa_patelnia: to nie chemia (⌐͡■͜ʖ͡■) Pektynazy to enzymy występujące w każdym owocu. Izolujemy je ze skórek jabłek. Dodane w nadmiarze do miazgi powodują przyspieszony rozkład owoców :)
Środek galerii handlowej w Katowicach, psiara zabrała b--ń bez zabezpieczenia na obiadek. Mimo zwracania uwagi o kaganiec ta udawała głuchą. Zwróciłem uwagę ochroniarzowi, ale ten też tym się nie przejął.
Komentarz usunięty przez moderatora
W przeciwnym razie obudzi was potężny huk, a wasza kuchnia będzie wyglądać tak jak kiedyś moja- sufit i ściany tak bardzo z------e sokiem z wiśni.
MIRKU, RATUJESZ ŚWIAT !!!!
I litr wina za 5 zł jest.
Butelkę na próbkę chcemy motzno np. własnoręcznie w Krakowie możesz wręczyć
Pektynazy to enzymy występujące w każdym owocu. Izolujemy je ze skórek jabłek. Dodane w nadmiarze do miazgi powodują przyspieszony rozkład owoców :)
źródło: comment_AdOkkdKTy14wkkhbKS0oqXxthJPAQHcJ.jpg
Pobierz