Wpis z mikrobloga

Mircy, jaki język programowania jest najbardziej przyszłościowy waszym zdaniem?
słyszałem bardzo dobrą opinię na temat scali jako połączenia dobrych cech javy, java scriptu i pytonga.
I w ogóle podobno miód i palce lizać, a nadaje się prawie do wszystkiego z czym na co dzień można się spotkać.
Co o tym myślicie jest to aż tak dobre? czy są inne podobne alternatywy którym wróżycie świetlaną przyszłość?
A może wolfram, o którym słyszałem że to będzie rewolucja, a potem nic więcej ʕʔ

#programowanie #scala #jezykiprogramowania
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gil-Galad: PROGRAMOWANIE PRALEK NAJLEPSZYM JĘZYKIEM PRZYSZŁOŚCI, 30K NA MIESIĄC, STARY BIERZ SIE ZA TO, TYLKO MUSISZ OGARNĄĆ PODSTAWY WSYPYWANIA PROSZKU I WLEWANIA PŁYNU DO PŁUKANIA ( )
  • Odpowiedz
@notauser: czemu nie Scala :) strasznie mi ją zachwalał mąż kuzynki, który jest programistą u srajfonów, ale w Polszy nie spotkałem się z taką opinią :)
@JoeBlade: C++ to też komercha tylko Assembler i kod maszynowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kaczus2B: Na razie uczę się Pythona i mi się podoba, ale robię to hobbystycznie i jak na razie nie zamierzam na tym
  • Odpowiedz
@Gil-Galad: Scala jest wolna i ciężka, na Android nie działa to najlepiej więc mobline na razie odpadają. Scala jest też trudna. W Java może kodować byle studencina, więc ma problemów z kadrą, Scala już tak prosta nie jest, więc korporacje nie będą jej stosować na dużą skalę. W tej chwili główny zastosowaniem dla Scala jest webdev, dynamicznie języki jak Python, Ruby, PHP sprawdzają się lepiej w średniej wielkości projektach więc
  • Odpowiedz
@Gil-Galad: Scala dobry wybór. Masz najlepszą aktualnie platformę - JRE. Świetny język, interop z Javą (ogromny wybór bibliotek), system typów, zawsze masz fallback do zostania programistą JEE :-)

Ma swoje bolączki (binary compatibility głównie) ale starają się je poprawić.

Na pewno nie jest wolna i ciężka (bity dużo nie ważą). Jeśli pisze się słaby kod to będzie słaba wydajność. Czasami idiomatyczna Scala robi duże ciśnienie na GC ale zawsze możesz
  • Odpowiedz
@Gil-Galad: Tak naprawdę to jezyk nie ma znaczenia. Poznaj struktury danych, jakies algorytmy sortowania itp. Lepiej zastanów się w czym chcezs sie specjalizowac (web, mobile, embedded, bazy danych, grafika, itd) i zobacz jakiego mlotka (=jezyk + frameworki/biblioteki) sie uzywa w danej dziedzinie.
  • Odpowiedz