Wpis z mikrobloga

Wisława Szymborska (1923 - 2012)

- członek PZPR w latach 1945-1966

- sygnatariuszka Rezolucji Związku Literatów Polskich w Krakowie w sprawie procesu krakowskiego, w którym wyrażała poparcie dla stalinowskich władz PRL po aresztowaniu pod sfabrykowanymi zarzutami duchownych katolickich, skazanych na karę śmierci w sfingowanym procesie pokazowym zwanym procesem księży kurii krakowskiej

- po okresie stalinowskim Szymborska przygotowywała śpiewnik mający uczynić z harcerzy młodych, ideowych komunistów

- nazywała Lenina "Adamem nowego człowieczeństwa"

- tworzyła liczne utwory na cześć Lenina, Stalina czy Bieruta

- swoim autorytetem wsparła Michnika gdy ten atakował lustrację przeprowadzaną za rządu Olszewskiego pomagając w obaleniu rządu i powstrzymaniu lustracji

- członek komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010

#szymborska #komunizm #socjalizm #4konserwy #neuropa #4kuce #historia #poezja
Woojt92 - Wisława Szymborska (1923 - 2012)

- członek PZPR w latach 1945-1966

- ...

źródło: comment_m4trqhcfULma0EZMxZfCPbVYJbSBS2sA.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Woojt92: Wiesz, że spora część osób popierała Stalina nie wiedząc o ludobójstwie jakie urządzał? Lenin był co by nie mówić jednym z ważniejszych filozofów w historii i nic dziwnego że miał poparcie wśród inteligencji.
  • Odpowiedz
@Epoche: w jaki sposob mam trollowac? Czytałeś chociaz Lenina? Pamietasz o czym pisał? Wiesz jak postrzegała go znaczna czesc ówczesnego ruchu robotniczego? Bo to co piszesz jest po prostu zalosne i obraza prawdziwie znaczących filozofów, o których tez najpewniej nie masz większego pojecia.
  • Odpowiedz
@Woojt92: Najsmieszniejsze, ze te lata pisania piesni i dziel ku pochwale komunizmu bardzo latwo artystom wybaczano, bo "no kurcze, tak jakos wyszlo, tak naprawde to od poczatku wiedzialem ze Stalin jest zly i czekalem na dogodna okazje, zeby to glosic" - patrz Czeslaw "choragiewka" Milosz.
  • Odpowiedz
@Coolek: O ile Miłosz rzucił "uprawiałem prostytucję" w odniesieniu do swojej służalczości wobec tego zbrodniczego systemu, o tyle nie słyszałem, żeby Szymborska wyraziła jakąś skruchę choćby za domaganie się kary śmierci dla niewinnych osób. Słyszałem coś tylko o "błędzie młodości"...
  • Odpowiedz