Wpis z mikrobloga

@anonim1133: W naszym projekcie master jest najmniej stabilną gałęzią, więc to żadna reguła. Nie ma jednej odpowiedzi, wszystko zależy od tego co to za projekt.
  • Odpowiedz
@lucku: No ja chciał bym zawsze mieć tą jedną gałąź "stabilną".

Tylko właśnie nie wiem, czy zaczynać od utworzenia gałęzi rozwojowej? Czy z początku master traktować jako rozwojową?

Tzn w moim przypadku póki co master jest gałęzią rozwojową. Ale po ukończeniu "bety", chcę zrobić forka i dalej pracować na osobnej
  • Odpowiedz
@anonim1133:

a potem forkować tą gałąź master do deweloperskiej

Chyba merge'ować.

Możesz sobie założyć jakkolwiek ważne, żeby trzymać się w ramach jednego projektu jednego założenia i nie zmieniać :).
  • Odpowiedz
@anonim1133: Forkowanie to zrobienie lustrzanego repo na którym możesz sobie pracować a gdy zechcesz swoje zmiany wprowadzić do głównego repo możesz zrobić pull request. To chyba głównie używa się na githubie albo bitbuckecie.

Mergowanie to łączenie zmian z jednego brancha do drugiego.

Tak to rozumiem, mam nadzieje że czegoś nie pomyliłem.
  • Odpowiedz
Jeśli pracujesz bez zespołu, to chyba bez sensu jest robienie lokalnie branchy i potem ich mergowanie. Takim 'branchem stabilnym, nietykalnym' może w Twoim przypadku być remote/master.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ajakamr: zdarza mi sie cos psuc. Chce miec taka kopie bezpieczeństwa. Byc moze i masz racje, ze remote wystarczy. Ale chce sie przy okazji nauczyc obslugi tego dziadowstwa, nigdy nie mialem okazji. W przyszlosci taka wiedza moze sie przydac.
  • Odpowiedz