Wpis z mikrobloga

Ex Machina - świetne kino sf. Film jest tak skonstruowany, że do tej pory mam gęsią skórkę z podniecenia/przerażenia. Polecam, nawet jeżeli ktoś nie lubi science fiction, niech spojrzy na ten film jak na dramat psychologiczny.
#film #exmachina
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zatwardzenie: dlaczego? Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie. Rozbijam sobie film na jego wszystkie podzespoły i dopiero wtedy wyrażam zachwyt bądź niesmak. W kinie tego typu nietrudno o błędy logiczne, więc jeżeli jedynym minusem dla mnie są właśnie one (co, jak wcześniej zaznaczyłam, jest słabością wielu bardzo dobrych filmów sf) a zalet jest cała masa, uważam seans za udany. :)
  • Odpowiedz
@batgirl: "No film miał sporo wad, ale jest świetny" proszę Cię, każdy film, który ma błędy logiczne od razu spada na półkę "ocena, ale nigdy drugi raz go nie obejrzę" i to nie dlatego, że wybrzydzam, tylko po prostu jak są błędy logiczne w filmie (nie wpadki, tlyko błędy w fabule) to jawne traktowanie widza jak idioty, są błędy w scenariuszu, potem w gotowym obrazie, KTOŚ TO NADZORUJE,
  • Odpowiedz
@Zatwardzenie: jasne, rozumiem o co ci chodzi, ale nie próbuj mnie na siłę przekonać, że twoja racja jest jedyną i słuszną. Jeżeli na tej podstawie klasyfikujesz mnie jako mało wymagającego widza to twoja opinia, którą szanuję i tyle. :)
  • Odpowiedz
@batgirl: "Kod nieśmiertelności" przyjemne całkiem kino sci-fi akcji. Nie pamiętam już tego pokaźnego błędu logicznego, ale był tak potężny, że autentycznie wymazałem go z pamięci, gdyż rozpatrywanie jego doprowadzało mnie do bólu głowy, jak ktoś przy takim dobrym filmie, mógł go nie zauważyć.
  • Odpowiedz
@batgirl: twój początkowy wpis dobrze oddał istotę i esencję filmu. Nie wiem po co potem konformistycznie potakujesz, że film "owszem ma błędy logiczne", bo ciągle się na wykopie o to pytam a nikt mi sensownie nie odpowiedział x). Ten film jest przemyślany i poprowadzony od A do Z(z otwartym zakończeniem) bez zajakniecia, z pełną świadomością i kontrolą reżysera.
  • Odpowiedz
@Zatwardzenie: główny bohater zapętlił się tak bardzo, że ostatnia scena jest na maksa absurdalna i najmniej prawdopodobna ze wszystkich wcześniejszych. :) Ale też całkiem sympatyczny film. Nie denerwuj się, weź swój Memotropil. :P
  • Odpowiedz
główny bohater zapętlił się tak bardzo, że ostatnia scena jest na maksa absurdalna i najmniej prawdopodobna ze wszystkich wcześniejszych

@batgirl: właśnie chodziło o scenę pod koniec filmu i którąś pętlę, która była niemożliwa do zapętlenia. Bardzo mi się podobał film Transcendencja, o.
  • Odpowiedz
@KurtGodel: podstawowy i największy: geniusz, który tworzy zabezpieczenia twierdzy, w której ukrywa taki skarb na zasadzie dwóch kart zamiast czegoś bardziej skomplikowanego. Generalnie postać geniusza-alkona jest dość pretensjonalna. Dalej, Ava, która tak fantastycznie ubiera się w skórę zmumifikowanej koleżanki z szafy. Kyoko i jej otępienie, które potem przeradza się w chęć zabicia. Te trzy najbardziej mnie zirytowały, z naciskiem na pierwszy.
  • Odpowiedz