Jestem z siebie dumna. Sama zrobiłam od początku do końca, a teraz sama piję, bo to takie dobre! Polecam, łatwo dostać starter i łatwo przygotować. Jest orzeźwiający, przyjemnie musujący, ni to słodki ni to kwaśny i nie czuć posmaku fermentacji. Przed Wami kefir wodny poziomkowo malinowy (。◕‿‿◕。) mam jeszcze jabłko-brzoskwinię z odrobiną daktyli, a następny będzie z cytryną imbirem i szczyptą cynamonu, bo mam jeszcze dużo startera i dostałam zapas cukru brązowego, który służy mi tylko do pierwszej fermentacji właśnie. Kryształki się mnożą, więc jak ktoś z #bielskobiala chętny na takie dobroci, to za jakiś czas się podzielę ( ͡°͜ʖ͡°)
@mamnatopapiery: mało tak naprawdę, nie czuć, ale ten jabłkowy wali fermentacją (; @AjKenFlaj: zasada numer jeden - zero metalu, nie wolno. Plastik, drewno, szkło. Dwie łyżki kryształków + cztery łyżki cukru brązowego [nie wiem jak z ksylitolem] zalewasz 1,5l przegotowanej lub mineralnej wody i odstawiasz na 24-48 godzin pod przykryciem z ręcznika papierowego lub gazy. Po czym czasie przelewasz do innego naczynia odsączając kryształki, które przepłukujesz zimną wodą
@matra: oo, ciekawe jakież to właściwości mogą konkurować z witaminami z piwa, wpływie wina na krążenie, nie mówiąc o niezastąpionym wpływie mocniejszych alkoholi na złamane serca (✌゚∀゚)☞
Oświadczenie babki która nadzorowała loterię - czyli wychodzi na to że wszystko było legalne i co najlepsze zatwierdzone przez urząd skarbowy. A teraz policja nagle stwierdza że była nielegalna i robią akcję jakby aresztowali pablo escobara
Polecam, łatwo dostać starter i łatwo przygotować. Jest orzeźwiający, przyjemnie musujący, ni to słodki ni to kwaśny i nie czuć posmaku fermentacji.
Przed Wami kefir wodny poziomkowo malinowy (。◕‿‿◕。) mam jeszcze jabłko-brzoskwinię z odrobiną daktyli, a następny będzie z cytryną imbirem i szczyptą cynamonu, bo mam jeszcze dużo startera i dostałam zapas cukru brązowego, który służy mi tylko do pierwszej fermentacji właśnie.
Kryształki się mnożą, więc jak ktoś z #bielskobiala chętny na takie dobroci, to za jakiś czas się podzielę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #pijzwykopem #fermentujzwykopem #kefirwodny #zdrowie
@AjKenFlaj: zasada numer jeden - zero metalu, nie wolno. Plastik, drewno, szkło. Dwie łyżki kryształków + cztery łyżki cukru brązowego [nie wiem jak z ksylitolem] zalewasz 1,5l przegotowanej lub mineralnej wody i odstawiasz na 24-48 godzin pod przykryciem z ręcznika papierowego lub gazy. Po czym czasie przelewasz do innego naczynia odsączając kryształki, które przepłukujesz zimną wodą
@arrent: przecież wiem, że prędzej czy później i tak do mnie wpadniesz przy jakiejś okazji :P