Wpis z mikrobloga

Fallout 2: Wasteland Merc 2 - z faktu, że zagłębiłem się trochę bardzo ;) w mod Last Hope, w międzyczasie napiszę kilka słów o WM2. Swego czasu uważałem go za najlepszą modyfikację do F2 i wracałem do niego średnio raz na dwa lata, by znów ponaparzać. A dlatego użyłem terminu "ponaparzać", bo WM2 jest modem nastawionym w 90% na walkę i farmienie ;).

Mechanika została żywcem wzięta z gier MMO. W grze robimy praktycznie ciągle to samo - zdobywamy coraz lepsze itemy, wykonujemy powtarzalne questy, tworzymy coraz lepsze bronie, pancerze etc. System craftingu jest bardzo rozbudowany, choć na początku będziemy musieli go sobie "odblokować" - by móc dostać się do terminala tworzącego itemy musimy wpierw zdobyć bazę opanowaną przez roboty. A zanim to zrobimy, trzeba pozwiedzać miasta, dowiedzieć się co i jak i pozabijać jak największą ilość brahminów, by sprzedać jak największą ilość pieczonego mięsa.

Każdy skill w grze jest ważny. Z początku wszystko kręci się wokół rozwijania small guns, ale jeśli chcesz chcesz zbudować lepsze bronie, amunicję czy pancerze, potrzebujesz do tego rozwinąć repair + science. Aby móc tworzyć stimpaki i n-------i, rozwijasz skilla doctor. Jeśli chcesz sprzedawać hurtowo przedmioty władzom miasta, potrzebujesz wysokiego % speech. Nawet jeśli wyczyściłeś do zera "combat mapki" to i tak możesz wyjść z niczym, jeśli masz niski poziom lockpick (a później także traps oraz explosives). Specjalne przedmioty są cholernie drogie, więc rozwijanie barter też się przyda. Outdoorsman jest konieczny nie tylko na mapie świata, ale też przy łowieniu ryb, pieczeniu mięsa etc. W grze możesz też wydać miliony kapsli na zdobywanie doświadczenia bez walki czy także (po zdobyciu odpowiednich memory modules) rozwój punktów SPECIAL.

W skrócie - mod posiada masę możliwości i fajnie jest je odkrywać oraz rozwijać.

Mod wciąga, ale fani dobrej fabuły nie mają tu czego szukać. WM2 to czysty grind. Uprzedzam też, że mod jest cholernie trudny i może to odstraszać graczy, którzy nie lubią się wysilać (tak, to był diss na leniwych grajków).

Swego czasu na wastelandmerc.fr.yuku.com funkcjonowała spora grupa fanów tej modyfikacji. Najciekawsze były chyba coraz to bardziej szalone buildy oraz screeny z postaciami na 50. poziomie ;). Ja jakoś zawsze traciłem chęci do gry w tego moda po zbudowaniu power armora, bo grind stawał się już bardzo nudny. Non stop zwiedzało się tę samą mapkę z kilkudziesięcioma wanamingo do wybicia. Ale do tego momentu gra była niesamowicie miodna!

F: WM2 w skrócie:
+ bardzo dużo możliwości w grze
+ świetny balans craftingu / walki
+ gra wynagradza nasze starania, motywuje do "pójścia dalej"
- ciągły grind potrafi znużyć po jakimś czasie

Wrzuciłem Wam na sendspace cały zestaw instalacyjny WM2 - kilka z tych plików jest już niedostępnych w sieci.
Wasteland Merc 2 LINK LINK LINK

Wasteland+Merc+2.zip - podstawka
WM2-Vault+Net+ADDON.zip - oficjalny patch do gry
WM2 patch 1.1.zip - nieoficjalny patch cubika (Polak z nieistniejącego fallout modding centre), który poprawia kilka funkcjonalności i wprowadza nowe (jak dla mnie must have)
FastCook1-0.7z - patch pozwalający na "hurtowe przygotowywanie mięsa" (must have!) - podstawowa wersja gry każe za każdym razem przenosić pojedynczo surowe miejsco na piec...

Trochę się rozpisałem, ale ten mod zasługiwał na dłuższy wpis. Mam nadzieję, że nie zanudziłem - miłego ściągania i grania oldskulowi fani falloutów :).

#falloutmod <<< obserwuj, jeśli podobają Ci się te wpisy!

#fallout #gry #fallout2 #staregry
ojmirkumirku - Fallout 2: Wasteland Merc 2 - z faktu, że zagłębiłem się trochę bardzo...

źródło: comment_FNaYuSg0ngBdK2k7sJR9W2F84IwMM0Rf.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ojmirkumirku: właśnie próbuję odpalić moda. Niestety mam problem z kolorami ("rainbow glitch") - rozwiązuje to unofficial patch 1.02, ale nie wiem jak pogodzić jego instalcję z instalacją moda. Mirku pomóż
  • Odpowiedz