Wpis z mikrobloga

Mirki, chce sie Wam wyzalic. Oto co wymyslil sobie "Pan Inwestor" na dzialce tuz obok mojego bloku w Krakowie. Działka dotychczas była niebudowlana i gdy kupowalem mieszkanie zapewniano mnie, ze nie ma mozliwosci aby cokoliek tu wybudowano. Coz, czasy się zmieniają, i oto nagle wraz ze zmianami władz Krakowa niemożliwe stało się możliwe. Grupa start (https://start.com.pl/inwestycje-zrealizowane) zrealizowała najpierw dwa bloki obok, i teraz wyszło, że jak już zbudowali tamte dwie - przymierzają się do wybudowania bloku tuż pod moim nosem. (załączam zdjęcie co "umyślili").
Ja to nazywam patologią i skandalem. Miałem przed blokiem maleńki zieleniec, zwierzątka w nim żyją, do ulicy mam jakies 20 m i wszystko to miało być niebudowlane. A wychodzi na to, że jeżeli nwestycja nie zostanie zablokowana protestami - będę zamiast na drzewka zasłaniające mnie od ulicy patrzył jak "sąsiad" chodzi do łazienki, ba, będę mógł mu paspier podać przez balkon.
Nie wiem comam robić, czy sprzedawać mieszkanie które tyle lat spłacałem, czy modlić się o cud i wierzyć, że deweloper nie wciśnie bloku w miejsce które miało być absolutnie niebudowlane.
Nie wiem, zgłupiałem jak zobaczyłem co tu się wyprawia.

K---a mac

#zalesie #krakow #nieruchomosci #patodeweloperka
donfallo - Mirki, chce sie Wam wyzalic. Oto co wymyslil sobie "Pan Inwestor" na dzial...

źródło: widok działki

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@donfallo: mnie to dziwi, że jeszcze tam nie poszli po rozum do głowy, że krakowski rynek jest jednym z najbardziej wysyconych w Polsce; nie jest to poziom Łodzi, ale oferta jest ogromna, a sprzedaż już stoi; a jeszcze januszariat wynajmujący nie ruszył swoich zasobów; OPowi współczuję, ale nawet MPZP nie jest zabepieczeniem przed zabudową, a co dopiero czcze gadanie sprzedającego; oni wmówią wszystko, bo do niczego ich to nie zobowiązuje;
  • Odpowiedz
@donfallo: Współczuję. Takie rzeczy się niestety często dzieją. Kumpel kupił mieszkanie w Krakowie z parkingiem obok bloku. Po jakimś czasie zaczął na tym parkingu powstawać blok. Oburzeni mieszkańcy po konsultacjach z prawnikami pewni siebie chcieli zablokować budowę nowego budynku. Okazało się, że perfidny deweloper sprzedał jakieś pierwsze mieszkanie szwagrowi czy komuś takiemu. Wykorzystali jakieś kruczki prawne, żeby wspólnota mieszkańców w osobie szwagra podjęła uchwałę, która umożliwi w przyszłości przekształcenie parkingu
  • Odpowiedz
@donfallo:
start się chyba ostatnio specjalizuje w takich gównoinwestycjach wciskanych gdzie się da. Mam nieprzyjemność być sąsiadem jednej z ich nowych gównoinwestycji, gdzie wsadzili kolejny blok w środek pomiędzy 4 inne budynki, z których większość stała tam od kilkunastu lat.
Żeby było śmiesznie, na tej tabliczce napisali, ze działają na podstawie pozwolenia na budowę z bodajże 2005 roku. Patodeweloper sobie stwierdził, że to pozwolenie nie wygasło, lecz od tamtego czasu
  • Odpowiedz
@donfallo: Czasami cuda się zdarzają. Już lata temu miały zacząć rosnąć pierwsze bloki na działkach pokopalnianych w Zesławicach, ale mieszkańcy osiedla Petofiego zablokowali ynwestora, mimo że ten zdążył już wyrzucić działkowiczów i wykarczować teren. Zlecili badania geologiczne, z których wynikało, że teren nie dość, że jest osuwiskowy, to nie zakończyła się jeszcze rekultywacja kopalni i deweloperuch musiał się obejść smakiem. Jeszcze mówili, że im ściany pękają mieszkaniach, a co dopiero
  • Odpowiedz
  • 11
@vateras131: przeglądam ich stronę internetową i widzę, że gazeta wyborcza ich prężnie promuje. oczywiście nikt nie jest podpisany z nazwiska ale widząc wyborczą przyjmuje stanowisko "nie wiem aczkolwiek się domyślam"
  • Odpowiedz
@donfallo:
Popatrz sobie jak u mnie wcisnęli blok (start nova).
W ogóle zaraz obok jest basen i nawet u mnie po wyjściu z klatki słychać było dość głośno szum instalacji basenowych. Ten blok natomiast stoi znacznie bliżej i wszystkie balkony ma właśnie od strony basenu - tam nigdy nie będzie ciszy.
vateras131 - @donfallo: 
Popatrz sobie jak u mnie wcisnęli blok (start nova).
W ogóle...

źródło: Przechwytywanie

Pobierz
  • Odpowiedz
@donfallo: Mireczku jest mi Ciebie po prostu szkoda, czuję twój ból mimo że mnie nie dotyczy. Tak samo byłem w-------y mijając tą "ynwestycję" w Warszawie:
https://wykop.pl/wpis/63737437/cwierc-kilometra-wynajemkrotkoterminowytorak-w-dzi
https://wykop.pl/wpis/65897089/w-nawiazaniu-do-tego-wpisu-obiecane-zdjecia-jak-wy

Dzisiaj można oglądać sobie jak wygląda widok z okna takiego airbnb w tym gunwnie:

Walcz ile tylko dasz radę albo uciekaj, bo w tym kartonowym kraju deweloperuch może wszystko i jak sobie już upatrzyli miejsce do wpakowania ynwestorów na 30letni kredyt przy okazji
@Jasak +89
Ćwierć kilometra #wynajemkrotkoterminowytorak
W dzisiejszym spin offie świetnego tagu #zlotawolnoscdeweloperska gdzie wspaniałe wpisy wrzuca @DerMirker zwiedzający i opisujący patologię deweloperki w Krakowie, pozwolę sobie zaprezentować wam piękne coś łączące moje najgorsze koszmary czyli:
* wynajem krótkoterminowy,
* nową inwestycję tuż pod twoim oknem.
A mowa o nowej
Jasak - @donfallo: Mireczku jest mi Ciebie po prostu szkoda, czuję twój ból mimo że m...

źródło: 615103470

Pobierz
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: co to zmienia? jeśli nie było tam w planie bloku to mogli zmienić plan, to się dzieje cały czas. Problem w tym że urzędnicy miejscy mogą zmienić ten plan w taki sposób, że nagle wyrasta Ci blok przed oknem na działce co ma 21m szerokości. Małe działki, pod domy jednorodzinne są szersze
  • Odpowiedz
@donfallo: a nie da sie jakichs ekologow skrzyknac do pomocy? Nie mowie, ze rezerwat bekasa, ale moze cos by wskórali. Do tego ludzi z osiedla (radni pewnie maja to w pompie, bo zazwyczaj tak jest, mowie to jako mieszkaniec wroclawia, ktory jest zalewany betonem gdzie sie da) i moze cos ugracie, szkoda takich skwerkow. A co do gazety wyborczej i innych - przeciez developerzy takie artykuly kupują na portalach czy
  • Odpowiedz
@donfallo a ja jakoś przedwczoraj znalazłem zacne mieszkanie, które odpowiada mi pod każdym możliwym aspektem (no może poza ceną). Na wizualizacjach widok z balkonu prima sort, ale nie dawało mi spokoju to, że jednak po drugiej stronie ulicy jest bardzo duża niezagospodarowana powierzchnia. No i zacząłem drążyć i się okazało, że to ten słynny spór o zielone tereny w okolicy Galicyjskiej. Są tam dwa spore obszary, ten pierwszy to być może
  • Odpowiedz
@json-derollo: no dobra, mogą, ale kwestia tego co tam się realnie działo. Zmiany planów podlegają też opiniowaniu przez mieszkańców i są ogłaszane wcześniej, a nie robione znienacka, więc zanim ta zmiana nastąpi to są informacje i czas do interwencji.
  • Odpowiedz