Aktywne Wpisy
jmuhha +18
Nigdy nie wybacze sobie, że zamiast na programistke która nie musi wstawać i pracuje z home office poszłam na lekarke, która musi jeździć do szpitala i zarabia 1/3 tego co programistka (╯°□°)╯︵ ┻━┻
#programistka15k #programista15k
#programistka15k #programista15k
SaintWykopek +862
Kto miał taką latarkę plusuje
Domowe, wytrawne Ciderini jabłkowo- truskawkowe
Składniki na 10 l nastawu:
- 10 kg jabłek
- 4 kg truskawek
- Pektoenzym
- Drożdże Ciderini Dry Browin
- Pożywka dla drożdży
Przepis:
1. Zgnieść truskawki, umieścić w np. w misce (zabezpieczonej przed muszkami) z pektoenzymem na 12-24 godziny, wycisnąć sok.
2.Jabłka pokrój (nie obieraj ich ze skórki) i wyciśnij z nich sok (np. w sokowirówce lub przy użyciu praski do owoców).
3. Przelej wszystko do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, dodaj drożdże i pożywkę.
4. Fermentację prowadź w temperaturze 23-25 °C. Po około 2 tygodniach, kiedy nastaw przestanie już pracować, zlej go znad osadu do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw w chłodnym miejscu na czas kilka dni.*
*Jeżeli chcesz uzyskać cydr musujący przed zamknięciem dodaj miarkę cukru (ok. 3g/0,5L).
Najlepiej smakuje schłodzony!
Smacznego!
Browin radzi:
Podczas spożycia zamiast siedzieć przed telewizorem czas POBUJAĆ SIĘ NA TRZEPAKU!
#browin #pijzwykopem #winodomowejroboty #wino #cydr
Komentarz usunięty przez autora
@Xizor: daj nam chwilę, bo szukamy w plikach idealnej mieszanki. To nie będzie jeden rodzaj (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
i zawartości garbników. Nie usuwa się skórek i pestek gdyż to one nadadzą cydrowi szczególnego smaku i aromatu.
Jabłka cydrowe lub mieszanka jabłek zawierająca np.:
• 50% jabłek o charakterze neutralnym
• 20 % jabłek aromatycznych
• 20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
• 10 % jabłek cierpkich (ściągających)
Polecane odmiany jabłek do cydru:
• Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
• Niska kwasowość: