Wpis z mikrobloga

Kontynuujemy wątek cydru ( ͡ ͜ʖ ͡), bo w #lodz nie pada i nic innego zwyczajnie nie przechodzi nam przez gardło. Tym razem mała wariacja z dodatkiem truskawek.

Domowe, wytrawne Ciderini jabłkowo- truskawkowe

Składniki na 10 l nastawu:
- 10 kg jabłek
- 4 kg truskawek
- Pektoenzym
- Drożdże Ciderini Dry Browin
- Pożywka dla drożdży

Przepis:
1. Zgnieść truskawki, umieścić w np. w misce (zabezpieczonej przed muszkami) z pektoenzymem na 12-24 godziny, wycisnąć sok.

2.Jabłka pokrój (nie obieraj ich ze skórki) i wyciśnij z nich sok (np. w sokowirówce lub przy użyciu praski do owoców).

3. Przelej wszystko do balonu lub pojemnika fermentacyjnego, dodaj drożdże i pożywkę.

4. Fermentację prowadź w temperaturze 23-25 °C. Po około 2 tygodniach, kiedy nastaw przestanie już pracować, zlej go znad osadu do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw w chłodnym miejscu na czas kilka dni.*

*Jeżeli chcesz uzyskać cydr musujący przed zamknięciem dodaj miarkę cukru (ok. 3g/0,5L).

Najlepiej smakuje schłodzony!
Smacznego!

Browin radzi:
Podczas spożycia zamiast siedzieć przed telewizorem czas POBUJAĆ SIĘ NA TRZEPAKU!

#browin #pijzwykopem #winodomowejroboty #wino #cydr
Pobierz Browin - Kontynuujemy wątek cydru (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■), bo w #lodz nie pada i nic innego zwyc...
źródło: comment_KunSnzvbWn1GxIeG3Lq4DFCHISLkrC80.jpg
  • 19
@Xizor: Jabłka powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe o odpowiedniej kwasowości
i zawartości garbników. Nie usuwa się skórek i pestek gdyż to one nadadzą cydrowi szczególnego smaku i aromatu.
Jabłka cydrowe lub mieszanka jabłek zawierająca np.:
50% jabłek o charakterze neutralnym
20 % jabłek aromatycznych
20 % jabłek aromatyczno-kwaśnych
10 % jabłek cierpkich (ściągających)

Polecane odmiany jabłek do cydru:
Podwyższona kwasowość: McIntosh, Boiken, Jonatan
Niska kwasowość: