Wpis z mikrobloga

Jak wygląda w praktyce parkowanie motocykli w Trójmieście? Często spotykam się z maszynami zaparkowanymi na chodniku, wcale nie przy prawej krawędzi jezdni, po prostu w taki sposób żeby nikomu nie przeszkadzały. Formalnie jest to niezgodne z przepisami, ale jak w praktyce traktuje to policja i straż miejska?
#moto3miasto #motocykle #trojmiasto
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mathix: Powiem tak.
Dokładnie tak, jak wszędzie indziej - 3City nie jest wyjątkiem, jak trafisz na "betona" to się d--------i o dźwięk wydechu...
Ogólnie staraj się stawić moto na parkingu, za chodnik, czy trawnik możesz wyłapać "souvenira". Oczywiście kwestia też JAK postawisz moto - w centrum Gdyni, codziennie, stoi moto pod sklepem (pracownika sklepu), czasem stoją 3, na chodniku i jakoś nikt nie widzi problemu, Policja i SM przechodzą obok
  • Odpowiedz
@mathix: ja parkuje tam, gdzie mogę spokojnie zapiąć moto do jakiegoś słupka czy innego ustrojstwa, nie patrze na to czy przepisy na to pozwalają. Widziałem gdzieś filmik jak jakiś gliniarz się przyczepił do kolesia parkującego przy rowerach koło media marktu - więc tu dużo zależy od człowieka.

Ale zawsze ciekawiło mnie stawanie w miejscu gdzie wymagany jest bilecik, jak to wtedy wygląda ;)
  • Odpowiedz
@sirgorn: ja pytalem sie osobiscie pana co robi foty i wlepia mandaty w gdansku i mi powiedzial ze moto staje za free. Koledzy z facebookowej grupy Motocyklisci Trojmiasto pisali ze tak samo jest w Gdynii i Sopocie a nawet w Elblagu ;)
  • Odpowiedz
@Radbard: nie dopytywalem ale moim zdaniem to nie ma znaczenia czy male moto czy duze. Moim zdaniem cala kategoria moto staje za free w strefie platnego parkowania. Tak jak czasem masz oplaty na autostradzie moto placi mniej niz puchy.
  • Odpowiedz
moim zdaniem to nie ma znaczenia czy male moto czy duze

@dsctom: To tu Cię zmartwię - w zeszłym sezonie wyłapałem w Gdańsku "pamiątkę" ze strefy płatnego. Zapłaciłem bez szemrania - faktycznie zastawiłem całe miejsce parkingowe.
  • Odpowiedz
@mathix: to zalezy od parkingowego. oni potrafia wystawic mandat nawet jak sie wykupi abonament (bo "nie zauwazyli"). potem trzeba jezdzic i wyjasniac. super opcja
  • Odpowiedz