balatka
2
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
S.....a
S.....a
@Gdziezlapamichamiejeden: LISTA ZWOLENNIKÓW MORDOWANIA LUDZI. Co?!
7
Slowbro
@SuperPunia: Trzeba odprawiać pogrzeby zarodkom! I chować na poświęconej ziemi! Inaczej zostaną przeklęte na zawsze i zamienią się w porońce! Co wy ludzie, we Wiedźmina nie graliście? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
5
Gdziezlapamichamiejeden
@balatka: Lepiej byś podała listę zwolenników mordowania ludzi (vide "niszczenia zarodków") w procedurze in vitro.
2
EugeniuszMotyka
@Gdziezlapamichamiejeden: @balatka: Wiadomo już ile będzie kosztowała nas ta ustawa w skali roku?
2
Gdziezlapamichamiejeden
@SuperPunia: To co widzisz. Zarodek jest człowiekiem, niezależnie od tego jak wygląda i z ilu składa się komórek. Ma ludzki kod genetyczny, inny od kodu genetycznego swych biologicznych rodziców, a zatem nie może zostać uznany za "część składową" innego człowieka. Proste.
2
mistrz_tekkena
@EugeniuszMotyka: dobre pytanie. Jesli mam sie skladac na czyjesz gowniaki to slusznie rozumuje, ze nalezy mi sie chociaz jedna noc? XD
2
EugeniuszMotyka
@Gdziezlapamichamiejeden: Poczytałem ile średnio kosztuje kompleksowy zabieg in vitro (około 10-20 tysięcy),i tu pojawia mi się lampka,skoro nie stać ludzi na zabieg in vitro,to jak wyobrażają sobie wychowanie dziecka.Wychowanie dziecka do 18 roku życia (a później studia pewnie też trzeba będzie sponsorować) jest znacznie wyższy niż te drobne 10-20 tysięcy.
@mistrz_tekkena:
2
S.....a
S.....a
@Gdziezlapamichamiejeden: Przykro mi, zarodek to tylko zlepek komórek. Nie obchodzi mnie jego kod genetyczny, włos na mojej głowie też ma jakiś kod genetyczny. To co, powinno się odprawiać pogrzeby niezagnieżdżonym zarodkom, bo według ciebie są ludźmi?
2
mistrz_tekkena
@balatka: o senat cnie?
1
Gdziezlapamichamiejeden
@EugeniuszMotyka: Nic, bo nie wejdzie w życie. Wkrótce zostanie odesłana do TK (oczywiście nie przez prezydenta) i wątpliwe aby się ostała. http://www.ordoiuris.pl/niekonstytucyjna-i-nieracjonalna-ustawa-o-in-vitro,3638,i.html
1
Gdziezlapamichamiejeden
1
S.....a
S.....a
@Gdziezlapamichamiejeden: Układ nerwowy, mówi ci to coś? Ciężko jest nazwać człowiekiem twór, który nie ma nawet zalążka mózgu. Dlatego wg mnie o człowieku można zacząć mówić dopiero od około 21 dnia ciąży.
1
S.....a
S.....a
@Gdziezlapamichamiejeden: A zarodek o wielkości kilku mm, którzy można czasem znaleźć w jajku, jest już kurczakiem czy nie?
1
jacekKobr
Wiadomo już ile będzie kosztowała nas ta ustawa w skali roku?

@EugeniuszMotyka: Jest napisane pod jej koniec. Czytałem ją kilka tygodni temu (w przeciwieństwie pana powyżej, który potrafi tylko powtarzać, to co napisali mu katoliccy prawnicy z Ordo Iuris), więc dokładnie nie pamiętam. Same koszty wprowadzenia ustawy to ok. 800 tys. zł rocznie. Natomiast rządowy program dofinansowania procedury in vitro funkcjonuje już od 2 lat. Wprowadzenie tej ustawy nie zmieni
1
balatka
@Gdziezlapamichamiejeden: Niestety nie znalazłam takiej listy.
0
balatka
Nie mam nic do invitro, ale przez to biedne dzieciaczki z domów dziecka będą tam pewnie do 18 roku życia. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
0
Gdziezlapamichamiejeden
@SuperPunia: Nie ma zwyczaju odprawiania pogrzebu w przypadku ludzi w tak wczesnych fazach rozwoju, ponieważ niemal nie byłoby czego grzebać. Fakt odprawiania (bądź nieodprawiania) obrzędów pogrzebowych nie wyznacza jednak granicy między "człowiekiem" a "czymś innym".

Pytanie: Kiedy zatem wg ciebie następuje moment, w którym można mówić o człowieku? Dlaczego akurat ten?
0
Gdziezlapamichamiejeden
@SuperPunia: Do jakiego gatunku należy zatem zarodek pozbawiony układu nerwowego? Bo że jest odrębnym organizmem to już zostało ustalone, wszak ma odmienny od swych rodziców kod genetyczny.
0
S.....a
S.....a
@Gdziezlapamichamiejeden: Zarodkiem gatunku ludzkiego, lecz zarodek != człowiek
0