@wypokowy_hazardzista: Pytasz się czy uczyć się języka niskopoziomowego czy ogarniać jeden z popularnych silników graficznych. Bawienie się w gry wymaga już znajomości programowania.
@wypokowy_hazardzista: @skew: W sumie to tak jakbym ja też zadaał to pytanie, ale ja nie chce być programistą co po prostu "ogarniać ten temat" i samemu jakieś proste gry robić z własnymi obiektami, a coś większego i tak w grupie trzeba robić i tak...
No ale widzę że c++ jako nauka fundamentów programowania nie byłaby zła, Tylko czy ktoś mógłby zrobić tl:dr odnośnie różnic c++ i c# ?
@wypokowy_hazardzista: Nie zaczynaj od C++. Uczenie się C/C++ jako pierwszego języka potrafi odrzucić od programowania. Jeśli chcesz bawić się w pisanie gier, to już lepiej zacznij od Unity i nauki C#. Przynajmniej szybciej zobaczysz efekty swojej pracy, co na pewno wpływa pozytywnie na motywację do dalszej nauki.
@wypokowy_hazardzista: ja też na początku w kliki, potem chciałem coś z Unity ale nie szło, potem podstawy podstaw C++ (mirosław zelent bez obiektówki) potem GameMaker (taki fajny kanał na yt jest który wiele mnie nauczył jak chcesz to ci podeślę) i dopiero teraz zauważam jakie Unity ma możliwości i że tak naprawdę nie jest trudne a C# to fajny język ;)
W Unity musisz umieć C, choćby podstawy, ale nie podstawy podstaw. Poza tym, zależy co chcesz robić, to są dwie różne rzeczy.
Jeszcze wcześniej było Boo, ale wycofali, bo się nie przyjął.
No chyba że chce tworzyć w js, ale to trochę wtedy bez sensu, skoro zna już podstawy podstaw C++ :)
@skew: Dude ( ͡º ͜ʖ͡º)
@wypokowy_hazardzista: W unity3D nie jest ci potrzebny C
No ale widzę że c++ jako nauka fundamentów programowania nie byłaby zła, Tylko czy ktoś mógłby zrobić tl:dr odnośnie różnic c++ i c# ?
@MichaelP: IMHO C++ / C jako pierwszy język programowania to fatalny pomysł. Ale to zależy co robiłeś wcześniej
Jeśli chcesz bawić się w pisanie gier, to już lepiej zacznij od Unity i nauki C#. Przynajmniej szybciej zobaczysz efekty swojej pracy, co na pewno wpływa pozytywnie na motywację do dalszej nauki.