Wpis z mikrobloga

@le1t00: Zastanawiam się, czy pakowanie wszystkiego do jednego wora to dobry pomysł. Jak masz duży plik CSS, to wtedy przeglądarka musi czekać, aż się wszystko pobierze i Google Ci napisze, że są blokujące renderowanie kody CSS i JS i spadnie Ci ranking. Mi udało się uzyskać ranking 72 na komórki i 83 na desktopy, ale nadal twierdzi, że są blokujące elementy. Używam #drupal i #bootstrap. Niektóre biblioteki JS ładuję asynchronicznie,
@panDocent: Korzystam z Zurb Foundation i wykręciłem 94p. na komórkach i 96p. na komputerach (pluł się jedynie o cache)
Wszystko scaliłem do jednego pliku, analytics asynchronicznie, modernzr i style wkleiłem do środka (trochę waży, ale trudno) + optymalizacja obrazów (chociaż pod tym względem google jest za ostre, widać spadki na jakości). Z tym wklejaniem do pliku przesadziłem, ale działa.
@kondziow: to trza projektować od samego początku aplikację asynchronicznie :P @le1t00: skompiluj sobie nginx z pagepseed lub pobierz moduł pagespeeda do apache od googlea i tyle, skonfiguruj i z automatu wszystko zrobi i zoptymalizuje strone, polecam, można trzymac nie spakowane, nie zminikowane wersje na produkcji a on sam wszystko zrobi :P do tego optymalizacja obrazków, inline obrazki, lazy loading ich i masa innych rzeczy, ogółem to najprościej(jeśli nie korzytasz za