Wpis z mikrobloga

@rss: Oglądałem chyba ten odcinek ostatnio w weekend. On hejtuje Buddyzm dlatego, bo Budda nie był Bogiem, a modlić się trzeba do bóstw. Powtarzał to parokrotnie, w dodatku śmiał się z zapożyczeń z innych wierzeń / wcześniejszych zwyczajów, tak jakby nasz lany poniedziałek był w Biblii, albo Bóg na prawdę narodził się 24 grudnia (a przecież to po prostu zastąpienie święta z wcześniejszych wierzeń, które wypadało w przesilenie zimowe). Nie
  • Odpowiedz
@rss: Nie pamiętam dokładnie ale chyba mocno wyrwałeś to z kontekstu. O ile dobrze pamiętam to on cisnął z turystów którzy gówno wiedzą o buddyzmie, a i tak kłaniali się figurką, co swoja drogą jest dość zabawne.
  • Odpowiedz
@UcziwyAbe: nie, dokładnie to miał na myśli, co powiedział. Nawet mój ojciec (oglądaliśmy razem) poczuł się tym bardzo zniesmaczony, więc to nie była tylko moja interpretacja.
  • Odpowiedz
@rss: > Jedyna kwestia, która pochodziła bezpośrednio ode mnie, to słowa "głupie ludzie". Zostały wypowiedziane o katolikach (polska wycieczka za moimi plecami), a nie o buddystach. O katolikach, którym nie wolno (tak naucza Kościół) uczestniczyć w obcych obrzędach. Skomentowałem głupie zachowanie moich braci w wierze - mam do tego prawo, a nawet mam taki obowiązek, jako współwyznawca. Głupie ludzie skoro najpierw idą na pielgrzymkę do Częstochowy, a teraz dookoła stupy.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: > Nie hejtował tak nawet lokalnych wierzeń murzynów w Afryce co właśnie Buddyzmu.

Pewnie dlatego, że Buddyzm teoretycznie polega na pokojowej współegzystencji, a Cejrowski to największy hejter w kraju obok Niesiołowskiego. Gdyby nie Jezus wyrzucający kupców ze świątyni i krucjaty pewnie byłby większym antykatolikiem niż Ryfiński.
  • Odpowiedz
@daardevil: nie, po prostu cejrowski nie umiał się wyrazić (tak przynajmniej twierdzi). Na nagraniu widać idących ludzi i towarzyszy temu wyżej podany komentarz (cytat z pamięci). Dopiero potem na FB pojawiła się informacja, że rzekomo chodziło o turystów. Czy to prawda? Nie wiadomo, równie dobrze może to być tylko tłumaczenie i próba wybrnięcia z sytuacji.
  • Odpowiedz
@rss: Cejrowski jest zajebisty, pozdrawiam.

Jest zajebisty gdy opowiada o podróżach, czytałem jego książki. Jednak jego poglądy i wypowiedzi na temat wiary omijam szerokim łukiem.
  • Odpowiedz
@l3oooo: Nie mnie to oceniać. Zapytaj papieża albo Cejrowskiego. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale jeśli miałbym strzelać a potem to uzasadnić to zaryzykowałbym stwierdzenie, że nie ponieważ chrześcijaństwo wywodzi sie w miarę bezpośrednio z judaizmu, więc to ten sam Bóg i ta sama wiara tylko okrojona o "najnowsze" dzieje sprzed 2k lat. Nie znam się, może jestem ignorantem ale tak mi sie wydaje.
  • Odpowiedz
@rss: z tego co pamiętam, śmiał się z turystów niewierzacych w buddyzm, a oddający cześć bożkom i to nie dość, że cudzej wiary, to te bożki to były 'diabły', którym oddaje się cześć prosząc, aby nie atakowały i nie robiły źle człowiekowi. To tak jakby w religi katolickiej modlić się do szatana, zamiast boga.
  • Odpowiedz
@rss: Nie ma to jak wyjąć fragment z kontekstu, trochę podkolorować lub całkowicie nie zrozumieć o czym mówił Cejrowski i już plusujo mirki bo katol obraża buddystów hurr durr
  • Odpowiedz