Wpis z mikrobloga

Niee, prędzej koło 2-3k/msc... Tyle że mam 16 lat ( ͡ ͜ʖ ͡)

@Pawloo: Ilekroć widzę coś takiego to smutam w głębi duszy. Ale z drugiej strony frustrację można przekuć na motywację ;).
  • Odpowiedz
@sekibun: płytka jest pocynowana chemicznie.
@CrazyBaran: Człowieku, ten sterownik jest pod KONKRETNE zlecenie, ja tego nie robię do sklepów, nie sprzedaje tego w wagonach miesięcznie, także deklaracja CE podniosłaby cenę jakieś 20 razy... No, ale w końcu miałbym CE, które sprawiłyby ze urządzenie działa... dokładnie tak samo...
  • Odpowiedz
@Snurq:
@tullsta: Ja siedzę dłużej w temacie i teraz lecę z polecenia, mimo wszystko nie mam tego za dużo, może ze 2-3 takie zlecenia na miesiąc, ale ze względu na wiek to i tak jest duża suma, a na dobrą sprawę dni w których serio pracuje jestem w stanie policzyć na 3 palcach jednej ręki ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@Pawloo: A jak zaczynales? Jakies oferty na freelancer? Kurier przywozi ci plytki i elementy do lutowania pod dom? Dostales sprzet (lutownice etc.) od nich czy we wlasnym zakresie?
  • Odpowiedz
@Snurq: Zaczęło się tak, że znajomy inż. tyle na siebie tego wziął, że samemu musiał siedzieć po nocach, wzięliśmy to na siebie, to był akurat najbardziej pracowity miesiąc... Wkręciłem się, zacząłem z nim robić, teraz się odbiłem i powoli działam na własną rękę ;) I teraz nasza współpraca tak się toczy, jak jest coś większego to robimy razem, takie projekty robie sam. Mam o tyle dobrze ze mam go cały
  • Odpowiedz
@iTakWygram: To było akurat banalne, po kliknięciu tego przycisku włącza się "sekwencję" załączania przekaźników, a na przycisku 2 ta sekwencja jest nieco inna ;)
  • Odpowiedz
Stawkę ustalam sobie sam ;) W tym przypadku jest to 400zł za pierwszą sztukę (elektronika, schemat, wzór PCB), 500zł za kod. Kod powstał w ciągu 2 i pół godziny. Seryjna stawka to 110zł za sztukę gdzie elektronika to 12zł ;) Te dziesięć sztuk zacząłem robić wczoraj o 16 ;) Od kompletnego zera - wytrawianie płytki, wiercenie, cynowanie, lutowanie, zaprogramowanie i prosty test - tak 10 razy :D
  • Odpowiedz
@iTakWygram: Hmm, nie raz tak miałem ze naciągałem termin o 2-3 dni, jednak ludzie nie robią z tego jakiegoś wielkiego problemu, wystarczy umieć rozmawiać :) a jak nie to drobny rabacik (cena podbita na początku o 15 procent, na właśnie takie okoliczności) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pawloo: masz jakąś wytrawiarkę (z obiegiem roztworu i podgrzewaniem), wygodną mini wiertarkę czy coś innego ułatwiającego proces?

Ile zajmuje Ci trawienie?
Cynujesz może stopem Lichtenberga, albo czytałeś o nim?
W ilu % jesteś pewien, że Twoje urządzenie nie zawiedzie albo nie rozjedzie się po paru latach?
  • Odpowiedz
Człowieku, ten sterownik jest pod KONKRETNE zlecenie, ja tego nie robię do sklepów, nie sprzedaje tego w wagonach miesięcznie, także deklaracja CE podniosłaby cenę jakieś 20 razy... No, ale w końcu miałbym CE, które sprawiłyby ze urządzenie działa... dokładnie tak samo...

@Pawloo: To jeszcze raz bo chyba nie zrozumiales.
W Twoim przypadku deklaracja CE wygladalaby tak:
Na plytce obok sciezek rysujesz jeszcze 2 dodatkowe sciezki w ksztalcie "CE" (tak chyba jest taniej niz kupowac
  • Odpowiedz