Wpis z mikrobloga

Logika pewnego rowerzysty. Jadę w sobotę w nocy Zręcińską w #krosno. Zauważam przed sobą na jezdni nieoświetlonego rowerzystę. Odsuwam szybę i mówię, że obok jest ścieżka, będzie bezpieczniej, nie ma pan oświetlenia itd. Moje argumenty podparte były faktem, że znak zakaz ruchu rowerów jest dość wyraźny. Pan natomiast zniszczył mnie swoją argumentacją: ścieżka jest po lewej stronie, więc mnie ten znak nie dotyczy. (_)

#rower #logikaniebieskichpaskow
Pobierz k.....o - Logika pewnego rowerzysty. Jadę w sobotę w nocy Zręcińską w #Krosno. Zauważ...
źródło: comment_8lbPOuSdfJOUMWCCw0QtMyROQVCcFFtK.jpg
  • 47
Rowerzysta, ma obowiązek jechać DDR jeżeli jest on po prawej stronie jezdni!

@michnic: Nieprawda. Rowerzysta ma jechać DDR, jeżeli jest wyznaczona dla kierunku w którym jedzie lub zamierza skręcić. Nic w przepisach nie jest powiedziane o tym, po której stronie jezdni ma być DDR.
W większości przypadków rowerzysta nie musi jechać DDR po lewej stronie jezdni, ale wynika to z innego przepisu - z takiego, że kierującego obowiązują znaki drogowe znajdujące
Przydałaby się jakaś kampania uświadamiająca prawo drogowe w kontekście rowerowym.

@xhxhx: Straż Miejska (patrole na rowerach) robi teraz taką akcję, niestety na ulotkach, które rozdają rowerzystom zamiast właśnie tego co im sugerowaliśmy - czyli informacji o tym, jak prawidłowo jeździć kontrapasami - znalazł się tekst o tym, że po chodniku jeździć nie wolno... :(
Sam wielokrotnie proponowałem, żebyśmy zrobili taką akcję we własnym zakresie, tzn. stanąc w parę osób na ulicach
Nie ma znaczenia, że jest to po drugiej stronie jezdni. PoRD nie określa tego jako okoliczność wyłączającą zastosowanie tego przepisy.

@Slonx: Odpowiedz na jedno pytanie: co czyni drogę dla rowerów drogą dla rowerów?
Nawierzchnia w innym kolorze? Nie, zresztą nie zawsze jest w innym kolorze.
Namalowany na nawierzchni symbol roweru? Też nie.
Zgodnie z przepisami - które lubisz cytować, ale bardzo wybiórczo - a konkretnie z rozporządzeniem o znakach i
W przepisie jest tylko droga dla rowerów - nie ma drogi dla rowerów i pieszych

@lewactwo: Droga dla rowerów i pieszych jest również drogą dla rowerów. Wiekszość prawników (i Ministerstwo Infrastruktury również) interpretuje to w taki sposób, że te pojęcia zawierają się jedno w drugim, tzn. klasa "droga dla rowerów i pieszych" jest podklasą klasy "droga dla rowerów".

Poza tym masz rację.