Aktywne Wpisy
nad__czlowiek +17
#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
WykopX +395
#afera TL;DR Wykop łamie regulamin wykopu i wykopuje na główną #ama OVH z 4-letnich fake-kont. Pytania w AMA zadawane przez fake-konta z ostatnią aktywnością w 2020.
Zauważyłem ciekawą rzecz - AMA z pracownikiem OVHcloud (aktualnie ledwo 40 wykopów i jest już wykopane na głównej) wykopały 4-letnie i 3-letnie konta bez ŻADNEJ aktywności od 2020 roku.
Pytania zadawane w AMA - dziwnym przypadkiem od kont, których ostatnia aktywność była 4
Zauważyłem ciekawą rzecz - AMA z pracownikiem OVHcloud (aktualnie ledwo 40 wykopów i jest już wykopane na głównej) wykopały 4-letnie i 3-letnie konta bez ŻADNEJ aktywności od 2020 roku.
Pytania zadawane w AMA - dziwnym przypadkiem od kont, których ostatnia aktywność była 4
Pożywkę płynną inkubowano taką ilością bakterii, że w czasie t=0 OD600 wynosiło 0.05. Po 36 godzinach hodowli, wartość OD600 wynosiła 0,80. Zakładając stały, niezakłócony wzrost hodowli według modelu jednofazowego oblicz czas jej podwojenia.
#pomocy #studbaza #biologia #nauka #hodowlakomorek #sesja #biochemia
@Biochemiczka_eM: OK - Masz najpierw 0.8/0.05=16 = więc w porównaniu z początkowym stanem bakterii przyrosło 16 razy.
Ile to podwojeń? log2(16)=4
Czyli w 36 godzinach bakterie podwoiły się 4 razy - czyli 36/4=9 - jedno podwojenie trwało 9h.
W czasie krzywa wzrostu wyglądałaby tak: t=0, OD = 0.05 t=1podwojenie, OD=0.1 t=2 OD=0.2, t=3, OD=0.4, t=4 OD=0.8. Ponieważ podwojenia są równomierne w tym modelu - jak sobie zrobisz wykres i za t=0 podstwawisz 0h, a za t=4 podstawisz 36h - reszta sama się zrobi.
Jednofazowy to jakieś dziwaczne określenie ale zakładam, że chodzi o to, że jest tylko faza log, bez pod uwagę brania lag, stacjonarnej.
Niezbyt zachęcające. Tymbardziej, że pytanie o czasie podwojenia jest banalnie - o ile dobrze wytłumaczy się czas podwojenia i zależności między czasem a wzrostem.
Jeszcze raz dziękuję za wsparcie :)