Wpis z mikrobloga

Toskańska zupa cebulowa!

Składniki:
- cebula 1 kg
- margaryna 100 g
- kostka rosołowa
- oliwa, 3 łyżki
- Podravka pomidorowa, ok. 100 ml lub duży starty pomidor
- 2 ząbki czosnku
- półwytrawne białe wino, 500 ml
- tymianek, 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- pieczywo i ser

Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w grubsze półksiężyce, w międzyczasie rozpuścić margarynę i podsmażyć drobno posiekany czosnek - teraz wszystko robimy na wysokim ogniu, dodać posiekaną cebulę i podsmażać do miękkości i zrumienienia na karmelowy kolor. Jak zacznie już się porządnie brązowić - zalać białym winem i drewnianą łyżką ściągnąć całe przypalenie/zarumienienie z brzegów naczynia. Rozpuści się i da zupie piękny karmelowy kolor.

Dodać Podravki lub startego pomidora i oliwę, po chwilowym przegotowaniu się wina dodać rozpuszczoną kostkę w 750 ml gorącej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut. Przed samym podaniem dodać tymianek i porządnie zamieszać.

W międzyczasie do piekarnika na grill wrzucić pieczywo i zrumienić je z serem, położyć na talerzu z zupą jako grzankę.

Podawać z wodą mineralną, lub białym winem które użyliśmy do gotowania.
Czas przygotowania całości około godziny.
Poziom trudności: pewnien swój level trzeba mieć, kto smażył cebule na ruskie da rade.

#gotujzwykopem #jedzenie #foodporn #niebieskipasekwkuchni #cebulacontent
sorasill - Toskańska zupa cebulowa!

Składniki: 
- cebula 1 kg
- margaryna 100 g
...

źródło: comment_ry0Opy6O9LPNVnEw7Dp3NmO1XwdSMTKE.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sorasill: Uwielbiam zupę cebulową, to świetnie i smaczne jedzenie. Niektórzy polecają na kaca.
Propsy za zdjęcia, bo dodatkowo uatrakcyjniają i dopełniają całości.
  • Odpowiedz
@sorasill: Słusznie. Ja gotuję praktycznie codziennie, ale z kolei zdjęcia, mimo wielu prób właściwie od dzieciaka, nie są moją mocną stroną, więc najczęściej dokumentowanie potraw olewam. A bez fotek wpisy w tagu wyglądają kiepsko, także i palce oszczędzam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Także walcz, walcz, w razie czego chętnie zasubuję i/lub podzielę się spostrzeżeniami.
  • Odpowiedz
@kompocki: uwierz mi cykam - D40x, nic specjalnego bo mój Canon zdechł i umiera na Żytniej w W-wie, mam pod ręką cykam - gotuje, no prawie codziennie, co trzeci dzień - ciężko mi się szarpać z kuchnią jeśli pracuje do 17, zobaczymy co będzie.
  • Odpowiedz
@sorasill: Myślę, że dobre zdjęcia to w obecnych czasach nawet 60% (jeżeli nie więcej) sukcesu wrzucanego przepisu, zważywszy na obecnie dość krótki czas koncentracji zatrzymanie czyjejś uwagi na fajnej fotce w olbrzymi sposób zwiększa szanse, że ktoś to przeczyta i w ogóle cokolwiek o tym pomyśli.

Co do zdjęć, to mój ojciec starał się zaszczepić we mnie zamiłowanie do fotografii i zrobił to połowicznie. Fotografię i zdjęcia uwielbiam, ale nigdy,
  • Odpowiedz
@kompocki: kilka podstaw kompozycji nikogo nie zabiło, a zdjęcia z dupki jak wyżej wyjdą zawsze - no prawie, szkoda że nie ma dzionka bo mam ogromne okno z lewej strony. Ale tak żyjemy w erze obrazkowej więc każde coś co wyróżnia się jakąkolwiek formą estetyki lub kiczu zostanie zauważone albo dla hejtu albo dla oka.
  • Odpowiedz