Wpis z mikrobloga

#programowanie

[C++]

Robię program, który ma działać jak sygnalizacja świetlna.
W programie mam:
- przycisk Start, który ma odpalić program
- Timer
- Obrazek, a w zasadzie płótno na którym rysuje poszczególne koła plus odpowiednie kolorki do nich.

I tutaj pojawia się problem. Chcę, żeby po naciśnięciu przycisku Start, odpalała się 'animacja' programu.

W przycisku Start wpisuję: ' Timer1 -> Enabled = true; '
Za to w Timerze zacząłem pisać funkcje, która ma włączać z odpowiednim odstępem czasowym funkcje w których zawarte są obrazki np. zielonego światła.

I tutaj pojawia się problem bo do Timera wpisuję nazwę funkcji (np. Zielone(); ) i niestety funkcja nie jest odpalana, a ja nie mam pojęcia dlaczego. Czy ktoś mógłby mnie nakierować czego może brakować?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CoffeeBreak: A w tej chwili co się wyświetla? Czy canvas nie wymaga, żeby zawartość regularnie przerysowywać i/lub zatwierdzić jakoś zmiany?

Bo tak na oko, to jak do Timer1Timer wpiszesz Zielone(), czy któreś tam inne, to powinno działać - o ile timer ma sensownie ustawiony interval.

Sprawdź jeszcze, czy odpiął ci się któryś callback, możesz użyć pułapek debuggera albo dodać w Timer1Timer i Button1Click jakieś cout << "FOO" czy throw
  • Odpowiedz
@frax: wyswietla tylko białe płótno i nic wiecej.Próbowałem różne kombinacje, ale żadna z funkcji nie chce działać w taki sposób. Ogólnie funkcje działają, ale nie w Timerze.
  • Odpowiedz
@CoffeeBreak: Tzn. jak wsadzasz te funkcje do callbacka od przycisku, to się rysuje, a jak do timera to nie?

Czy na pewno ten timer ma ustawione onTimer czy jak ten event się zwie na Timer1Timer?

BTW, to jest C++ Builder?
  • Odpowiedz
BTW, to jest C++ Builder?

@frax: Tak. Rozumiem, że to wiąże się z pytaniem, który mamy rok itd. xD

Tzn. jak wsadzasz te funkcje do callbacka od przycisku, to się rysuje, a jak do timera to
  • Odpowiedz
@CoffeeBreak: W takim razie nie wiem. Sprawdź dokładnie API canvasa, bo mam wrażenie, że tam może być jakiś haczyk.

Rozumiem, że to wiąże się z pytaniem, który mamy rok itd. xD

Eee, bez przesady. Nowy nie jest, ale to chyba w miarę przyzwoite narzędzie. Po prostu chciałem się upewnić, że to to, żeby jakichś głupot nie pisać. Nawiasem, sam Buildera nigdy nawet na oczy nie widziałem, ale używałem Dephi, które
  • Odpowiedz