Aktywne Wpisy

Po jakim czasie od założenia konta zacznę mieć pomarańczowy nick ?

Drom +51
Witam kolejnego dnia.
Ja wciąż zbanowany. I wciąż się nie poddaję, jestem niezłomny.
Ja wciąż zbanowany. I wciąż się nie poddaję, jestem niezłomny.
źródło: IMG_20251014_002944
Pobierz

40 to zbyt optymistyczna kalkulacja, bo pewnie będą mieli soczyste 0.
Wciąż są lepsze niż obecny system
i prędzej by one coś zmieniły niż Kukiz z JKM, zamiast Palikota,
bo tak samo jak Palikot niczego nie zmienił będąc w opozycji.
Dlatego PO i PiS nie wprowadzą JOWów, bo wiedzą jak
"Jednomandatowe okręgi wyborcze mają istotną zaletę – można w nich kandydować
indywidualnie, bez konieczności dołączania do partii politycznej lub żadnego innego
komitetu wyborczego. Okręgi jednomandatowe mają jednak również szereg wad i to
na tyle poważnych, że w wyborach lokalnych w Szkocji zrezygnowano z nich
@m21d24: w okręgach jednomandatowych - tylko jedna osoba zdobywa mandat w danym okręgu, jak nazwa wskazuje. W polskich warunkach - masz zatem 460 okręgów w wyborach do Sejmu.
Partie antysystemowe mają rozsiany elektorat po całym kraju, nie jest on nigdy silnie skoncentrowany w poszczególnych okręgach. Zatem - nie mają szans, w takim układzie - na uzyskanie mandatów, bo zgarną je dwie największe partie (wystarczy
@m21d24: bo wcześniej klawy beton nie był w stanie nawet zebrać i zarejestrować list we wszystkich okręgach :)
Więc, będąc zarejestrowanymi w połowie okręgów - zbierali te 2-3% w skali kraju
@spluczka: tylko, że nie będą to takie same partie, bo gdyby stworzono okręg jednomandatowy w moim powiecie (mniej więcej odpowiada wielkością), to żaden przyjezdny, znany polityk nie miałby szans z miejscowymi, działającymi lokalnie od 30 lat. W sejmie także, mimo posiadania teoretycznej większości, nie można liczyć na dyscypline partyjna w tym stopniu co dziś.
@wspolrzednebiegunowe: to będziemy mieli ze 2-3 kandydatów niezależnych, zamiast - 90-120. O to chodzi?
źródło: comment_rAENNAIPa83CbDKp3HzE0bcZtOMaRe8d.jpg
Pobierz@spluczka: przecież tutaj chodzi o to, żeby główny pomysłodawca JOWów się dostał stołek dla siebie
@fledgeling: wielomandatowe STV mają wszystkie zalety JOW, jednocześnie - nie posiadają wad, które posiada JOW
@fledgeling: rozwiązują, nie ma efektu "straconego głosu" ani dysproporcji związanej z ordynacją większościową. Kandydaci nadal mogą startować z niezależnych komitetów, bądź - z mniejszych bądź większych, partii
STV orze, z miejsca system, w którym ludzie głosują "PRZECIWKO" komuś (czyli na oponenta "złowrogiej" opcji politycznej, z