Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
dplus2 +417
Pan wielki przedsiębiorca chyba właśnie sobie sprezentował efekt odwrotny od zamierzonego. Na Linkedin peany pochwalne wobec mbanku
#mbank
#mbank
![dplus2 - Pan wielki przedsiębiorca chyba właśnie sobie sprezentował efekt odwrotny od...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/0438ae4a12c76bd8cdf1b1b9d34fdb35c7eeed7e1e9ff9a05a9f70002185dbd7,w150.jpg?author=dplus2&auth=54bf72e3e8924cf22268777700ee9842)
źródło: 1719475031483
Pobierz
Jak ktoś nie w temacie to paczajcie tu i tu
Zaczniemy od najmocniejszego czyli The Reaper (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Habanero Red Savina (20szt) (u mnie wyszło 400g)
Marchewka (1duża)
Przecier pomidorowy 0,5-1L (zależy od gęstości)
Cebula (1 duża)
czosnek (3 ząbki)
Sok z połowy cytryny
Cukier (3 łyżki)
Miód (1 łyżka)
Sól (szczypta)
Ocet winny (malutko 30ml)
oregano
tymianek
1.Habanero kroimy na pół i wrzucamy do blendera (Usuwamy tylko ogonki, pestki i cała reszta zostają). Dolewamy 0,5 l przecieru i blendujemy.
2.Później smażymy cebulkę, czosnek i marchewkę pokrojone w kostkę na oliwie kilka minut. Dorzucamy to do blendera. Blendujemy wszystko razem.
3.Wlewamy do gara - dodajemy pozostałe 0,5 l przecieru (jeżeli zblendowany sos jest gęsty. Jeżeli nie to możemy dodać jeszcze przecieru, ale niewiele) oraz sok z cytryny, cukier, miód, sol, ocet, i zioła.
4.Mieszamy i gotujemy tak ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
5.Później po ugotowaniu i osiągnięciu pożądanej konsystencji wlewamy do sitka umieszczonego na garnku i przecieramy, aby odseparować skórki i pestki. Po całej operacji suche resztki wywalamy...
6.Sosik jeszcze raz podgrzewamy i rozlewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem.
7.Czekamy, aż słoiczki wystygną i wstawiamy do lodówki.
8.Żremy ze łzami w oczach i drżymy na myśl o nadchodzącym posiedzeniu w toalecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sos jest BARDZO OSTRY! Ja swój określiłem na 100 000 SHU, ale zależy to od ostrości papryczek. Polecam użyć Habanero Red Savina - są mocniejsze niż pomarańczowe i mają zajebisty smak.
Smacznego!
#goomowesosy #chili #chilihead #papryczki #gotujzwykopem
A co mi tam, zawołam zainteresowanych ( ͡° ͜ʖ ͡°) @rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85:
źródło: comment_KH8200tUr8eFIkZT1iJrkxXD4wgcwAbB.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@Saute: Mam w planach zrobić sos jeszcze ostrzejszy od tego. Ale jeżeli chcesz palący dwa razy to powyższy jak najbardziej zdaje egzamin ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem to z autopsji :P
@goomowy: Tym samym usuwasz to co najostrzejsze w tej papryce robiąc z niej pikantny przecier dla ciot, pozdrawiam :]
@SuperPunia: Z tych składników wychodzi tak około 700 ml sosu. 100 ml to ciężko by było zrobić :) Weź sobie na pół składniki i będziesz miała jeden większy słoik :) Najwyżej kogoś poczęstujesz :)
Pestki i błony to jest to co najlepsze. Nie wywaliłbym ich nawet jakby mi kazali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po zjedzeniu kanapki z tym specyfikiem morda paliła mnie prawie pół godziny ( ͡º ͜ʖ͡º)