Aktywne Wpisy
czteryrowery +660
Andrzej_Buzdygan +494
Możecie mówić co chcecie o sieciówkach, ale prawda jest taka, że Decathlon jest jedną z najlepszych sieci sklepów sportowych na świecie. Dzięki niej miliony ludzi odnalazły pasję w sporcie, bo nie byli zatrzymywani przez gatekeeperów w postaci super drogich marek butów do chodzenia po górach ani przez tanie gówniane buty rozwalające się po wejściu w kałużę. Tam można kupić takie buty, na które każdego będzie stać i na dodatek mają dobrą jakość.
![Andrzej_Buzdygan - Możecie mówić co chcecie o sieciówkach, ale prawda jest taka, że D...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/e39c820e12dfc511ba04245df3139605067587591d34e8ddbef9b162350bcb1f,w150.png)
źródło: image
Pobierz
Jak ktoś nie w temacie to paczajcie tu i tu
Zaczniemy od najmocniejszego czyli The Reaper (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Habanero Red Savina (20szt) (u mnie wyszło 400g)
Marchewka (1duża)
Przecier pomidorowy 0,5-1L (zależy od gęstości)
Cebula (1 duża)
czosnek (3 ząbki)
Sok z połowy cytryny
Cukier (3 łyżki)
Miód (1 łyżka)
Sól (szczypta)
Ocet winny (malutko 30ml)
oregano
tymianek
1.Habanero kroimy na pół i wrzucamy do blendera (Usuwamy tylko ogonki, pestki i cała reszta zostają). Dolewamy 0,5 l przecieru i blendujemy.
2.Później smażymy cebulkę, czosnek i marchewkę pokrojone w kostkę na oliwie kilka minut. Dorzucamy to do blendera. Blendujemy wszystko razem.
3.Wlewamy do gara - dodajemy pozostałe 0,5 l przecieru (jeżeli zblendowany sos jest gęsty. Jeżeli nie to możemy dodać jeszcze przecieru, ale niewiele) oraz sok z cytryny, cukier, miód, sol, ocet, i zioła.
4.Mieszamy i gotujemy tak ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
5.Później po ugotowaniu i osiągnięciu pożądanej konsystencji wlewamy do sitka umieszczonego na garnku i przecieramy, aby odseparować skórki i pestki. Po całej operacji suche resztki wywalamy...
6.Sosik jeszcze raz podgrzewamy i rozlewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem.
7.Czekamy, aż słoiczki wystygną i wstawiamy do lodówki.
8.Żremy ze łzami w oczach i drżymy na myśl o nadchodzącym posiedzeniu w toalecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sos jest BARDZO OSTRY! Ja swój określiłem na 100 000 SHU, ale zależy to od ostrości papryczek. Polecam użyć Habanero Red Savina - są mocniejsze niż pomarańczowe i mają zajebisty smak.
Smacznego!
#goomowesosy #chili #chilihead #papryczki #gotujzwykopem
A co mi tam, zawołam zainteresowanych ( ͡° ͜ʖ ͡°) @rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85:
źródło: comment_KH8200tUr8eFIkZT1iJrkxXD4wgcwAbB.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@Saute: Mam w planach zrobić sos jeszcze ostrzejszy od tego. Ale jeżeli chcesz palący dwa razy to powyższy jak najbardziej zdaje egzamin ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem to z autopsji :P
@goomowy: Tym samym usuwasz to co najostrzejsze w tej papryce robiąc z niej pikantny przecier dla ciot, pozdrawiam :]
@SuperPunia: Z tych składników wychodzi tak około 700 ml sosu. 100 ml to ciężko by było zrobić :) Weź sobie na pół składniki i będziesz miała jeden większy słoik :) Najwyżej kogoś poczęstujesz :)
Pestki i błony to jest to co najlepsze. Nie wywaliłbym ich nawet jakby mi kazali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po zjedzeniu kanapki z tym specyfikiem morda paliła mnie prawie pół godziny ( ͡º ͜ʖ͡º)