Aktywne Wpisy
Thror +1157
Zgodnie z obietnicą (link) przesyłam wyniki badań mojej próbki kreatyny firmy SFD (lepiej późno niż wcale).
Poziom rtęci został przekroczony czterokrotnie. Na wszelki wypadek poinformowałem sanepid w Opolu o przekroczeniu norm. Sanepid potwierdził, że moja partia została wycofana ze sprzedaży. Strona SFD także to potwierdza, po wpisaniu numeru partii 081.222
https://sklep.sfd.pl/produkt/SzukajPartii.aspx
#sfd #kreatyna
Poziom rtęci został przekroczony czterokrotnie. Na wszelki wypadek poinformowałem sanepid w Opolu o przekroczeniu norm. Sanepid potwierdził, że moja partia została wycofana ze sprzedaży. Strona SFD także to potwierdza, po wpisaniu numeru partii 081.222
https://sklep.sfd.pl/produkt/SzukajPartii.aspx
#sfd #kreatyna
Cosipi +708
"Czy posiadasz wszystkie niezbędne dokumenty do pracy w Norwegii?"
#emigracja i trochę #norweski
@JayCube:
Nie masz. Im chodzi o personnummer, pozwolenie i kartę podatkową.
To dla nich tylko jeden papier więcej ale wiedzą jak długo muszą czekać
tak czy siak, jak masz polskie obywatelstwo to masz wszystko co trzeba zeby rozpoczac prace od zaraz.
To jest lekko #!$%@? moim zdaniem.
1. Znajdujesz pracę
2. Umawiasz się do UDI po pozwolenie na pobyt
3. W Oslo wyznaczają ci termin za 2-2,5 miesiąca a nie możesz złożyć wniosku w miejscu w którym nie żyjesz. Ewentualnie
Innym problemem jest to, ze urzednicy pracuja rano i prawdopodobnie bedzie tak, ze bede musial isc to zalatwiac w godzinach pracy. Moze ich to juz irytuje i wykluczaja osoby bez tych papierow, zeby uniknac tego zwalniania?
Teraz wszedlem, zeby mi wyznaczylo termin to dalo 22 maja, 9:45
Nie wiem ile zajmuje wyrobienie karty podatkowej
A co do ustawienia sie sprzodu w kolejce... moze sie udac, ale watpie, odesla ci z kwitkiem, ale stanie w tej kolejce to fajna przygoda :)
@platkiowsiane: Wyrobienie karty podatkowej to tydzien. Na karcie bedzie napisane ze jest wazna tylko z waznym pozwoleniem na prace. A sama rejestracja na UDI daje Ci prawo do podjecia
Z tego co wiem to imigranci z UE mogą pracy szukac legalnie 6 miesiecy a pracowac bez pozwolenia 3 miesiace. Troche idiotyczne mi sie wydaje rejestracja w UDI przed
1) Znajdujesz prace
2) Rejestruesz sie i umawiasz na spotkanie w UDI
3) Wizyta w skacie, D-nummer i karta podatkowa, jak i forlkeregister
4) Powiadamiasz pracodawce o wizycie w UDI, ustawiasz grafik tam zeby pasowalo
5) pracujesz zyjesz
6) Nadplaty i niedoplaty same sie obliczaja, ale dobrze sprawdzic norweskieg pita (app lub net) wczesniej (kwiecien 2016 za rok podatkowy 2015) rozliczenia lato 2016