Aktywne Wpisy
board_of_trustees +194
Jarczur +84
Zaraz czeka mnie najpewniej zmiana pracy (100% zdalnie), a też żyćko mnie zmusiło żeby wynieść się z mojego dotychczasowego "biura" w sypialni - więc musiałem sobie ogarnąć nową dziuplę w domu do roboty.
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Skromnie, meble ikea, ale przynajmniej wreszcie podnoszone biureczko.
#chwalesie #pokazbiurko #pracbaza
Dzień rozpoczynam jakbym pracował na stanowisku urzędnika, zatem pierwszą czynnością jest nalanie wody do czajnika.
Głównym obowiązkiem na tym stanowisku jest tworzenie kodów NC w oparciu o pliki bryłowe. W tym celu używam programów CAD/CAM. Rysunki oraz modele dostarcza mi konstruktor. Moim zadaniem jest dobrać półfabrykat, ustalić kolejność obróbki, dobrać narzędzia i parametry skrawania, wygenerować kod NC i przesłać operatorom na maszyny. Teoretycznie na tym zakres moich obowiązków się kończy i tematem powinien zająć się jeden z kierowników produkcji, ale ja lubię wiedzieć co się dzieje z moim projektem. Dwa razy dziennie robię obchód po hali produkcyjnej by dowiedzieć się, czy czegoś nie brakuje, czy operator poprawnie wykonał program i (co najgorsze) czy sam nie popełniłem błędu w programowaniu. Zbieram informację od tokarzy, frezerów i szlifierzy na każdy temat, bo to buduje dobre stosunki i poszerza wiedzę.
Praca po 8 godzin dziennie z reguły pierwsza zmiana. Miła atmosfera w biurze konstrukcyjnym, szef w porządku i ciągle się czegoś uczę. Aktualnie przymierzam się do programowania 5-osiowej frezarki.
Zawsze chciałem poznać tajniki obróbki skrawaniem, więc z pracy jestem zadowolony.
#mojdzienwpracy #cnc #praca
Komentarz usunięty przez autora
@sinumerik: jakich konkrretnie, o ile możesz zdradzić?
@sinumerik: czyli najpierw dobierasz narzędzie ? czy material ? później dobierasz obroty na maszynę, piszesz Gcode i oddajesz do sterownika tak ? Używasz wzorów :P ?
@NoiCoTera: gdyby robił coś na nielegalach to później nie szef, a on byłby odpowiedzialny za swoje prace i płaciłby :)