Wpis z mikrobloga

Pytanie do wierzących

1. Jeżeli do nieba dostać się mogą tylko osoby, które przyjmą Jezusa, to jak mają tego dokonać osoby, które nigdy o nim nie słyszały? Czytałem ostatnio o plemieniu, które zostało odkryte dopiero 4 lata temu. Czy są oni skazani z góry na piekło?

2. Skoro Żydzi nie wierzą w Jezusa i Maryję to czy cały "naród wybrany" jest na drodze do piekła?

#rozkminy #teologia #religia #wiara
  • 27
@Bas91: i właśnie to mnie też interesuje, skąd można wiedzieć, która wiara jest "najlepsza" tj. katolicka, protestancka, jehowych czy jeszcze jakaś inna
@baniol: 1) Musisz spojrzeć na to od drugiej strony. Każdy ma być zbawiony, chyba że swoim życiem pokazał, że tego nie chce. Ograniczając się tylko do tego aspektu, objawienie się Boga ma za zadanie bardzo mocno ułatwić sprawę, pokazać sposób życia w którym nie wyrządza się zła innym i sobie. Dopowiedzieć jeszcze trzeba, że jeśli ktoś miał okazję zapoznać się z „treścią” owego objawienia (w cudzysłowie bo nie tylko o to
@baniol: Próbujesz wejść w religie i dyskutować o niej, to nie ma sensu, gdyż każdy zacznie swoje wyobrażenie Ci przedstawić, a w żaden sposób nie będzie można tego traktować obiektywnie. Zobacz ile religii na podstawie samej Biblii mamy. Zadałeś pytanie ogólnie do wierzących, a nie do konkretnego odłamu, a każdy odłam będzie co innego Ci mówić, chociaż korzystają z tej samej książki. Traktują dużo rzeczy metaforycznie, ale pewne rzeczy nie traktują