Wpis z mikrobloga

PiS i Narodowcy chcą odwołać LGBT Film Festival

Argumentem jest oczywiście... nauczanie Jana Pawła II i fakt, że mamy ogłoszony jego rok. O używaniu tego pseudo-argumentu pisałem już szerzej tutaj.

Politycy PiS oraz narodowcy domagają się odwołania LGBT Film Festival, którego tegoroczna edycja odbędzie się w Centrum Kultury w Lublinie.

Radny Sylwester Tułajew (PiS) przypomniał, że rada miasta ustanowiła rok 2015 Rokiem św. Jana Pawła II. – Tego typu wydarzenie stoi w całkowitej sprzeczności z nauczaniem św. Jana Pawła II – oświadczył radny.

Do protestu dołączył Marian Kowalski, kandydat Ruchu Narodowego na prezydenta. – Wyrażam swoje zaniepokojenie tym, że obecne władze Lublina trwonią grosz publiczny na zbędne i szkodliwe bzdury – oznajmił Kowalski.

Występując w imieniu Klubu Radnych PiS, Tułajew nazwał imprezę „demoralizującym wydarzeniem”.

W skierowanej do prezydenta interpelacji radny przypomniał, że szczególną rolę w nauczaniu św. Jana Pawła II odgrywała rodzina, w skład której wchodzą małżonkowie – kobieta i mężczyzna. Festiwal, jak podkreślił Tułajew, godzi zaś w rodzinę i małżeństwo.

Ruch Narodowy uważa, że dyrektor Centrum Kultury w Lublinie oraz jego zastępca ds. artystycznych powinni zostać zdymisjonowani.

Nie, w Polsce wcale nie ma homofobii. Nazywanie Bogu ducha winnych ludzi "zdemoralizowanymi" oraz grożenie urzędnikom zwolnieniem za dbanie także o osoby LGBT to przecież coś jak najbardziej słusznego.

Tak, w Polsce Kościół i katolicy są prześladowani. Przecież ktoś ośmielił się postąpić niezgodnie z nauczaniem św. JP2, w dodatku w roku jego imienia! To oczywista dyskryminacja.

Ot, wolność według prawicy.

#bekazprawakow #bekazkatoli #lgbt #homoseksualizm #neuropa
  • 30
@AsiaNaprawia: Całkiem szczerze wolałbym, żeby akurat takie podziękowania były zbędne. :) Poza tym te wstawki o demoralizacji i "nieprawdziwej" rodzinie naprawdę mnie irytują.

No i jeszcze jest kwestia grożenia urzędnikom. W Warszawie to może nie problem, ale we wschodniej Polsce, gdzie przejęcie władzy przez PiS jest bardzo prawdopodobne, następnym razem urzędnik pomyśli 3 razy zanim zrobi coś dla osób LGBT.
@alkan: #riserczjestlewacki

Marian Kowalski. - Gdyby jeszcze utrzymywały się z biletów, to byśmy nie mieli większych zastrzeżeń, ale jest to finansowane nie tylko ze środków publicznych, ale także przez rozmaite miedzynarodówki, zainteresowane w propagandzie tego typu zjawisk, jak to coś, co się nazywa dziś LGBT - dodał.

Rzeczywistość:

Wstęp na festiwal w Centrum Kultury jest biletowany. Wejściówki kosztują 5/8 zł.
@alkan: Bardzo mocno mnie cieszy, że żyję w kraju na tyle spokojnym, że największym aktem homofobii jest tutaj opinia jakiegoś radnego (do której ma zresztą prawo, jaka by nie była).

Co innego w wielu krajach rządzonych od wielu lat przez radykalną lewicę, gdzie homoseksualiści spotykają się o wiele częściej z atakami werbalnymi i fizycznymi na siebie ze strony muzułmańskich imigrantów.
Bardzo mocno mnie cieszy, że żyję w kraju na tyle spokojnym, że największym aktem homofobii jest tutaj opinia jakiegoś radnego (do której ma zresztą prawo, jaka by nie była).

@Aleksander_Newski: Ten radny to chyba nie wziął się znikąd? Jest radnym, bo ma poglądy, które podobają się wielu Polakom. Jeśli już, to on i tak posługuje się dość parlamentarnym językiem. Jego wyborcy pewnie byliby bardziej dosadni.

A z drugiej strony: wyobrażasz sobie,
A z drugiej strony: wyobrażasz sobie, co by się stało, gdyby ktoś powiedział, że należy odwołać festiwal filmów katolickich, bo jest demoralizujący?

@alkan: Nie interesuje mnie to za bardzo. Jedni i drudzy mają do tego prawo. Tak samo jak ja mam prawo wymyślić sobie moralność stawiającą na piedestał ludzi wysportowanych i twierdzić, że bycie otyłym to demoralizacja. Tak to przynajmniej powinno wyglądać.

Jeśli pijesz do Francji i Niemiec, to zapewniam Cię,
Jedni i drudzy mają do tego prawo. Tak samo jak ja mam prawo wymyślić sobie moralność stawiającą na piedestał ludzi wysportowanych i twierdzić, że bycie otyłym to demoralizacja. Tak to przynajmniej powinno wyglądać.

@Aleksander_Newski: Nie mówię, że nie mają. Ale nie o tym dyskutujemy. Z mojej perspektywy problemem jest to, że część ludzi chce się wtrącać życie innych i czegoś zakazywać. To, czy głoszenie takich poglądów jest dozwolone czy nie to
@Aleksander_Newski: Problemem nie jest obecność islamskich imigrantów. Problemem jest faworyzowanie islamskich imigrantów w świetle prawa. Wystarczyłoby przestać im włazić do zadków, karać jak każdych innych, deportować najbardziej zdemoralizowanych i zobaczyłbyś jakby nagle zaczęło wszystko pięknie działać.
@Aleksander_Newski: "Bardzo mocno mnie cieszy, że żyję w kraju na tyle spokojnym, że największym aktem homofobii jest tutaj opinia jakiegoś radnego (do której ma zresztą prawo, jaka by nie była)."

Gdyby tak rzeczywiście było to też bym się cieszyła. Niestety do tego, żeby mniejszości doświadczały np przemocy fizycznej i psychicznej niepotrzebni są muzułmanie. Inne grupy też sobie z tym nieźle dają radę.
@alkan: Ja nie rozumiem, oni słabo trollują, czy rzeczywiście są upośledzeni? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jak będzie chiński rok kota to zabronią wyprowadzania psów? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@darkelf: Samorządy mają obowiązek zabierać część z PIT i z CIT, mają też ustawowy obowiązek przeznaczenia pieniędzy na kulturę.
Czy to taka straszna "beka z lewactwa", że chcesz mieć wpływ na to jak będą wydane Twoje pieniądze?
Niezależnie od stosunku do takich zapisów ustawy, nie widzę najmniejszego problemu z korzystaniem z części dotacji na kulturę.