Wpis z mikrobloga

Z okazji WIELKANOCY wszystkim Mirkom życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!!! ( ͡º ͜ʖ͡º)

Regionalizmy łódzkie - BONUS
ZALEWAJKA – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. W niektórych regionach Ziemi Łódzkiej zalewajka zaprawiana była mąką ze śmietaną lub maślanką.

Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powodu ziemniaki były bazą wielu potraw (podawano je w różnej postaci i z różnymi dodatkami). Dzięki swej prostocie zalewajka dotarła do Kielc, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. W województwie podkarpackim jej źródeł dopatruje się w okolicach Krzeszowa. (żródło: wikipedia.pl)


Zalewajka po raz pierwszy pojawiła się w Łodzi w drugiej połowie XIX w., gdzie mówiono o niej:
O zalewajko, potraw królowo kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo.
O zalewajko, ty zup królowo, kto ciebie nie jadł, nie chowa się zdrowo.

* Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych: WIĘCEJ
* Plakat przygotowało Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi.

#regionalizmylodzkie #bonus #ciekawostki #lodz
Nicy - Z okazji WIELKANOCY wszystkim Mirkom życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!!! ( ͡º ͜ʖ͡º)

Re...

źródło: comment_94XFTjbzeBeubUgeUTdxbFntvHZctM3O.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mój niebieski mawia, że to królowa zup ;p istnieje też bieda wersja gdzie wywar gotuje się na ziemniakach z przyprawami i zaprawia śmietana z mąką, babcie mawiały, że w czasach kiedy nie było co do garnka włożyć to była najtańsza i najlepsza zupa :)
  • Odpowiedz