Aktywne Wpisy
Chrystus +419
PomocnikBob +190
Oglądam film z Polskimi wolontariuszami na kanale Bez Planu i nie rozumiem, jak można nosić emblematy UPA. Oczywiście jestem za pomocą, na ten moment powinniśmy odsunąć niesenacki i wyjaśnić to już w czasie pokoju, ale noszenie flagi UPA obok orzełka jako Polak jest nie do pomyślenia. #ukraina
#gimboateizm #religia #historia #jezuici
#4konserwy #faktopedia
ps wiem że super źródło :*
Komentarz usunięty przez autora
@RPG-7: tylko lewactwo neguje powstawanie uniwersytetów w średniowieczu...
zresztą lewactwo wszystko neguje...
Komentarz usunięty przez moderatora
Po drugie matematyka jest nauką abbstrakcyjną, bezpieczną dla koscioła, nie trzeba było jej palić a matematyków prześladować za bluźnierstwa.
Trzeba jeszcze dodać, że duchowni mieli duży wpływ na rozwój filozofii, optyki, czy nawet biologii. A w ciemnych wiekach po upadku Rzymu tylko zakonnicy byli zainteresowani trzymaniem i przepisywaniem antycznych ksiąg. Bez ich wkładu cała ta wiedza by przepadła.
@Ya-Qaadir: No tak. Nikt inny przed nimi na to nie wpadł. A Grecy i Fenicjanie jeździli po morzu Śródziemnym na oko.
A i żeby tak podirytować #4konserwy zapytam: ile jest na tej liście Arabów? Bo coś mi się wydaję, że może być ich całkiem sporo. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Aleksander_Newski: Aha i jeszcze sprostuję, bo to co piszesz jest nieprawdą. Na przykład Persowie też byli zainteresowani zachowaniem spuścizny po antyku, co udowodnili, gdy przyjęli do siebie filozofów z Akademii Platońskiej, których Justynian wypieprzył z Bizancjum - z powodów religii.
@pijanstwo: Co? Przecież Arystoteles był wysoko ceniony i czytany w chrześcijańskiej Europie. Nazywano go wręcz proto-chrześcijańskim filozofem.
@Aleksander_Newski: do dzisiaj tak jest...
Zresztą do Sternika (Opus Dei) chodzi spora część dzieci posłów warszawskiej PO...
Strasznie mnie to śmieszy jak np. GW, czy wyborcy PO jadą po Jezuitach, a tu po cichu takie cyrki się dzieją...
Ale to temat na oddzielne rozważania...
@Aleksander_Newski: Ale oś czasu to Ty szanuj. Nie możesz 1000 lat do jednego wora wrzucać. I w ogóle to jest jakaś kpina z tym zachowaniem Arystotelesa głównie przez chrześcijan. Ktokolwiek liznął historii ten się nie da w
@pijanstwo: Nie ma sensu próbować w to brnąć. Arystoteles był najbardziej znanym antycznym filozofem w średniowieczu. W kolejnych wiekach po prostu zaczęto tłumaczyć i poznawać jego kolejne dzieła. Nawet kulistość Ziemi była uznana właśnie dzięki jego dowodom. Dałeś trochę nietrafiony przykład.
@Aleksander_Newski: Dzięki komu? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Aleksander_Newski: A świat chrześcijański jak poznał Arystotelesa? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Aleksander_Newski:
Spora część greckiej filozofii przetrwała dzięki kalifom abbasydzkim, którzy finansowali ruch tłumaczeniowy z greki na arabski. Zwłaszcza mieli hopla na punkcie Platona. Najbardziej zajebiste są potem arabskie wersje greckich idei filozficznych - totalny mindfuck :)
Żeby nie było - wiem, że Kościół w Średniowieczu odegrał wielką rolę w życiu naukowym, społecznym i oświatowym. Ale nie tylko on.
Si. Tylko zwróciłem uwagę na słowo "cała" - nie cała, ale znacząca jej część. :)
Zupełnie jak "aż 5% poparło Korwina" xD
@pijanstwo:
303 matematyków na 27 wieków ~ 11 matematyków na wiek i 22 matematyków na 2 wieki.
Wychodzi w takim razie że Ci Jezuici zajęli ponad 70% miejsc wśród najwybitniejszych matematyków swoich czasów.
(Wszystko przy założeniu że rozkład był równomierny, a ocena obiektywna).
@RPG-7: no spoko
Bo ja też mogę przygotować listę i wyjdzie, że połowa wybitnych matematyków to moi koledzy...
@Rak-Pustelnik: Co? XD
Poza tym to lista z samymi jezuitami a nie wszystkimi ludźmi związanymi z kościołem. Poza tym znajdźcie jakąś alternatywę dla dźwignięcia nauki dla średniowiecza, szczególnie wczesnego.