Wpis z mikrobloga

#pc #pcmasterrace #komputery
TL;DR Komputer złożony 3 lata temu bardzo mało stracił na wartości, zastój rynku.
W lipcu 2012 roku (prawie 3 lata temu) złożyłem pc za ok. 3,2k PLN w skład którego wchodził procek i5 3570K (dałem ok. 1100zł) i karta Radeon HD 7850 (1050zł). Dorzuciłem ze 300zł za PSU, 300 za MOBO i 150 za obudowę, 200 za ram (2x4gb 1600mhz), 100 na cooler, dysk miałem stary. Łza się w oku pojawiała kiedy myślałem że za 2 lata będzie z niego przeciętniak. A jednak po prawie 3 latach daje radę. Procesor nadal jest produkowany i ma prawie taką samą cenę http://www.ceneo.pl/16662291 . Najbardziej straciła karta, podobna kosztuje 700zł. Jednak ram zdrożał (xD), ceny dysków praktycznie stoją w miejscu (to pewnie przez te powodzie w azji 4 lata temu xD). Na mobo i zasilacz wtedy nie szczędziłem więc nie obawiam się bardzo że jebnie, kupiłem ekonomiczną obudowę silentium pc i nadal stoi (nawet usb3 ma na przednim panelu).
Skąd taki zastój? Nie będę tutaj porównywał postępu do tego za czasów 3dfx kiedy 3 letni komputer był złomem, ale choćby w czasach 2005-10 ten postęp jakiś regularny był. W sumie mogę się z tego cieszyć, bo nie zapowiada się szybko modyfikacja albo wymiana piecyka. Z drugiej strony zastanawia mnie co przyczyniło się do tego.
paramite - #pc #pcmasterrace #komputery 
TL;DR Komputer złożony 3 lata temu bardzo m...

źródło: comment_vcJuFuB2krUfvw1i8GpxtNiPXd79dg0O.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach