Aktywne Wpisy
tygrys12345 +7
#raportzpanstwasrodka Mumin przez 3 godz. 19 złotych zebrał. Jak na Jego IQ yo chyba dobra stawka.
źródło: Zrzut ekranu 2025-09-28 000716
Pobierz
wfyokyga +76
źródło: temp_file1856019416746209980
Pobierz

Ludzie dziwią się, że ktoś żyje bardzo oszczędnie co objawia się tym że wynajmuje się jeden pokój czy nawet dzieli się ten pokój z kimś żeby jak najmniej płacić.
Powiem wam dlaczego tak się robi. Ponieważ na emigracji jesteś totalnie anonimowy w obcym kraju i masz w------e na to co pomyślą o tobie tubylcy, tutaj nie musisz nikomu imponować. Ta cała presja społeczna po prostu znika. Ot jestem sobie imigrantem zarobokowym z Europy Środkowej i wiem że nigdy tutaj nie bede traktowany jako swój, nie szukam znajomych, akceptacji itp. Do roboty mogę jeździć starym rowerem z gumtree za 40f albo komunikacją a po pracy spędzać godziny na pichceniu posiłków.
Teoretycznie w UK można za minimalną pensję mieszkać samemu. W niektórych regionach czynsz za domek to 450f więc z oplatmi ile to może być 600-650? Do tego oszczędne wyżywienie i jeszcze parę funtów zostanie. Nikt tak jednak nie będzie robił bo większość przyjeżdża tutaj odłożyć i traktuje ten kraj jako przystanek. W Polsce też wspólne wynajmowanie staje się coraz bardziej modne, szczególnie wśród absolwentów i to nawet ludzie zaczynający pracę w IT wynajmują wspólnie bo po prostu się nie opłaca samemu mieszkać.
W Polsce wstyd by mi było z---------ć na magazynie (chociaż tutaj też tego nie robię ;) szczególnie z myślą że za granicą jako niewykwalifikoany pracownik zarobię za granicą 4-5 razy więcej. Przejmował bym się ostracyzmem rodziny, sąsiadów, znajmoych itp.
#emigracja #praca #uk
@dawid-rams: pamiętaj (młody jesteś, jeszcze zrozumiesz) ŻADNA praca nie hańbi. Jedyne co wstyd przynosi to lenistwo.
@dawid-rams: Coś w tym jest co piszesz, ja niedawno zdałem sobie sprawę, że teraz nic nikomu nie muszę udawadniać. Poczułem się trochę bardziej "wolny".
W Polsce pracownik fizyczny jest traktowany jak smieć a ktoś kto pracuje za biurkiem od razu jest traktowany jako jakiś super inteligent.
Pamiętam jak mloda panienka w PUP prychnela czytajac na mojej umowie ,,pracownik fizyczny".
@coffemaker: dlaczego? Kogo miałbym się wstydzić?
A robote mam tutaj taka ze sie nie przemęczam i mogę się obijać.
Emigracja do niemiec to głównie prace wszelkie. Jest tam ogromne zapotrzebowanie na wykształconą siłe roboczą. Wielu Polaków ma też swoje interesy, polki pozenily sie z Niemcami i często dobrze prosperują na gewerbach. Wielu pracuje tez w IT. Poznalem tez policjanta polskiego pochodzenia i trenera tenisa.
Holandia to margines marginesu, ale poza agencjami zatrudniającymi tychże, jest również wielu polaków, którzy w przeciwieństwie do tych mieszkających
Wiem ze nie zalezy mi na szukaniu nowej ojczyzny i akceptacji spolecznej tutaj. Dzieki temu nie musze jesc w knajpach, chodzic do pubow i kupowac drogich ciuchow.
Natarganiu? Z dobrym fachem, bez niewolniczych nadgodzin i z-----------a, zarobisz więcej i bedzie Cię stać na więcej, niż jedzenie kulek mocy
Natarganiu? Z dobrym fachem, bez niewolniczych nadgodzin i z-----------a, zarobisz więcej i bedzie Cię stać na więcej, niż jedzenie kulek mocy
@hallomaja: Prawda ale każdy orze jak moze. Ktoś z fachem nie musi oszczędzać tak jak ja ale mnie nie ciągnie do takiej typowej prymitywnej konsumpcji wydawania dla wydawania zeby sie pokazać.