Aktywne Wpisy

asdfghjkl +129
Najlepsza oliwa? Od drzewa, które myśli, że to już koniec. Tak to właśnie jest mili państwo ¯\(ツ)/¯
Na południu Krety lato wygląda tak: 40 stopni w cieniu (jeśli znajdziesz cień), ziemia przypomina rozgrzaną cegłę, deszcz ostatni raz był w kwietniu, a następny będzie… może w listopadzie. I w tym wszystkim stoi sobie oliwka.
Nie podlewasz jej. Nie głaszczesz. Nie pytasz, czy ma wszystko, czego potrzebuje. Zostawiasz ją samą sobie. I co robi? Nie umiera.
Na południu Krety lato wygląda tak: 40 stopni w cieniu (jeśli znajdziesz cień), ziemia przypomina rozgrzaną cegłę, deszcz ostatni raz był w kwietniu, a następny będzie… może w listopadzie. I w tym wszystkim stoi sobie oliwka.
Nie podlewasz jej. Nie głaszczesz. Nie pytasz, czy ma wszystko, czego potrzebuje. Zostawiasz ją samą sobie. I co robi? Nie umiera.
zajonce-na-lonce +17
#demografia czemu polki nie chcą rodzić p0lusom reeee xd
meanwhile niejeden p0lak:
meanwhile niejeden p0lak:
źródło: image_picker_8E0DD684-D718-4E3D-AF02-2690DE271A7F-47639-00000645E8834C6A
Pobierz

Pochwalę się tym, co przez ten dzień pisania programów udało mi się wymyślić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jest to DIY stacja meteo, a w zasadzie to tylko termometr z funkcją pomiaru ciśnienia (niestety higrometry przypadkiem uszkodziłem ( ͡° ʖ̯ ͡°)). Całość jest podpięta do Internetu i bez pośrednictwa komputera odczyty cyklicznie wrzucają się na moją stronę WWW :) Chcę tu udowodnić wszystkim, którzy do tego celu używają Raspberry Pi albo co więcej komputera połączonego z Atmegą UARTem, że to strzelanie z armaty do wróbla. Tutaj nawet nie mamy do czynienia z mikrokontrolerem ARM, tylko "stary" i mały procek AVR z 32KB pamięci (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■).
W dużym skrócie : na AVR otwieram sobie linka z parametrami (metoda GET), skrypcik PHP wrzuca to sobie ładnie do bazy MySQL, następnie na stronie w Joomli otwieram to sobie za pomocą JavaScripta i AJAXa, wyświetlam ładne wykresiki i statystyki ;) Cała strona oparta jest na AJAXie, więc nie trzeba gwałcić przycisku odśwież, wszystko ładnie robi się samo.
Klepnąłem na szybko również aplikację na pecety w C# (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■).
Jeszcze raz, moim celem było udowodnienie, że żeby zrobić prostą stację meteo nie trzeba do tego używać Arduino lub co więcej Raspberry Pi, które samo kosztuje coś koło 200zł. Procek na którym jest to oparte kosztuje 7zł (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■).
Cały projekt ogólnie zawiera w sobie 4 języki (C, C#, PHP i Javascript, no, i trochę XMLa, ale nie uważam tego za język), został napisany w łącznie może 14-15 godzin przy kompie i co najważniejsze działa. Dla jeszcze większej atencji dodam, że mam 16 lat (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
A tu link do mojej strony : http://www.pawelgaj.c0.pl/
Poniżej kilka fotek :
źródło: comment_YecbaiMujvX1zvpZxU2MJfeFY9C4X7pq.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: comment_41eFij5LtNbcoiyf9StZb7tqUfW2EySy.jpg
Pobierzźródło: comment_BfwjksoXx20beS9GCGCyoyRijw8US9Pp.jpg
Pobierz2x DHT11
2x DS18B20
1x BMP085
1x ENC28J60
i czy jest jakas przystawka ktora mozna dolaczyc zeby wysylalo sygnal co jakis czas przez gsm
jakas ksiazke polecisz jak zaczac albo www
@Pawloo: chcesz mi powiedzieć, że sam lutowałeś pamięć?