Wpis z mikrobloga

Jest kilka nazw tego obrazu, rzeczywiście najbardziej popularna to Corpus Hypercubus aczkolwiek mnie bardziej pasuje zacytowana przeze mnie :)
  • Odpowiedz
@Quavitor: bycie Żydem dziedziczy się po matce, więc to co piszesz nie ma sensu;)

Ja bym się tutaj doszukiwał romantycznego mesjanizmu - "Polska Chrystusem narodów".
  • Odpowiedz
@Niszczyciel666: Trochę tak, a trochę nie. Nie znosiłem go w szkole ale na nim wychowały się pokolenia międzywojenne. Dwudziestolecie było trochę dziwnym okresem w naszej historii ale elity były na nieporównywalnie wyższym poziomie niż dzisiejsze. II WŚ przyniosła przetrzebienie tych elit, zarówno przez niemców jak i rosjan potem swoje zrobił komunizm i to dlatego Polska jest jaka jest... w naszych rękach jest to zmieniać. Jak nie na dużą skalę to
  • Odpowiedz
@razvizion: To mesjanizm zaszczepił w tym narodzie potrzebę przelewania krwi za innych i robienie z siebie tego chrystusa narodów, godzenie się na opluwanie i poddańczość. Romantyzm w ogóle nie jest najlepszym okresem na opieranie na nim tożsamości narodowej, no ale cóż Piłsudski tak sobie wymyślił i tak jest. Umrzeć za kraj - bardzo chętnie, pracować nad jego rozwojem - już nie koniecznie.
  • Odpowiedz