Wpis z mikrobloga

mirki od #informatyka , zara mnie #!$%@? siarczysty strzeli! mam lapka #compal fl90 i próbuję od rana zainstalować na nim os #windows 7. bootowalny pendrive to nie problem, instalka ładnie startuje, ale po kliknięciu "Zainstaluj teraz" zaczyna pisać, że brakuje mu sterowników do dysku CD/DVD (przypuszczam, że chodzi mu o HDD tak naprawdę - na wszelki wyciągnąłem DVD w ogóle :D). w internetach nikt takiego problemu nie miał, w biosie włączałem/wyłączałem AHCI i nadal to samo. próbuję już z drugiego obrazu win7sp1 i nici. oczywiście dziś rano system jeszcze działał, ale jak zainstalowałem poprzednim razem win7 pojęcia nie mam, działało...
  • 31
  • Odpowiedz
@tomix: mam compala fl90 i nigdy nie miałem problemu aby zainstalować na nim win7, czy to bez SP1 czy z sp1. Vista, XP i Win8/10 też śmigają :)
AHCI miałęm włączone i wyłączone - z każdą opcją działał.

która wersja BIOS? Jaki HDD? Jak chcesz podjechać do Kielc mogę rzucić okiem na żywo ;)
  • Odpowiedz
@tomix: bios najnowszy dostępny, chyba 1.18, dysk oryginalny :D więcej nie pamiętam. w każdym razie talerzowy.
kraków - kielce prosta droga, ale nadal trochę za daleko no i ośmieszyłbym się, na co dzień w tym pracuję :D
  • Odpowiedz
@Errad: próbowałem windows 7 iso to usb - oficjalne od MS i w ultraiso "zapisz obraz..." i mi ładnego bootowalnego pena zrobiło po wskazaniu ISO
dodam, że wszędzie działa tylko nie na tym #!$%@? compalu
  • Odpowiedz
@tomix: odpal instalator ubuntu, możliwe, że:
- coś się zwaliło z dyskiem
- win7 nie może z jakiegoś dziwnego powodu utworzyć partycji, przez gparted (ubuntu) utwórz partycje + nowy MBR
  • Odpowiedz
@grzemach: z ubuntu zaraz spróbuję, co do windy to ona w ogóle hdd nie widzi, więc mbr'a i partycji tym bardziej. ale zrobiłem tak w gparted i nadal lipa. w FL90 za dysk odpowiada Intel(R) ICH8M-E/M SATA AHCI Controller, ściągnąłem z https://downloadcenter.intel.com/download/19596/INF-Update-Utility-Primarily-for-Intel-6-5-4-3-900-Series-Chipsets, władowałem na USB i niby instalator widzi sterowniki po zaznaczeniu opcji "ukryj sterowniki niezgodne ze sprzętem zainstalowanym w tym komputerze", ale przy próbie istalacji np. Intel ICH8M Utra
  • Odpowiedz
@tomix: spróbuj ubuntu lub innego linuxa, jak ubuntu to odpalasz live (nie musisz instalować) później "gparted" i tworzysz partycję. Lub gdzieś w opcjach jest aby stworzyć tablicę partycji czy coś takiego - już to powinno go uratować.

On też ma szybki test SMART, włączone jest wyrzucanie błędów?
  • Odpowiedz
@tomix: czyli się uruchomił ;)
Teraz gparted, wybieramy odpowiedni dysk (SDA na 95%) z menu: urządzenie -> utwórz tablicę partycji....

Będziesz miał co najmniej 2 do wyboru. MBR i G.. coś tam, wybierasz MBR.
  • Odpowiedz
@grzemach: do wyboru z sensownych było tylko MSDOS, reszta mi nieznana (aix, amiga, bsd, dvh, gpt, mac, pc98, sun, loop)
ale mogę też ręcznie utworzyć partycję podstawową, wskazać rozmiar i tablica partycji automatycznie zostanie utworzona?
  • Odpowiedz
@tomix: tak, chodziło o MSDOS, a gpt to jest ta druga, w sumie gpt działa na win7, ale już na XP czy nawet (jeśli dobrze pamiętam) MS Vista - nie. Nie pamiętam też czy od SP1 czy czystej 7, a może któraś poprawka jest potrzebna. MSDOS to b. dobry wybór.

Tak możesz utworzyć partycje, teraz powinno być do wyboru FAT(może i 16/32) i NTFS + kilka innych linuksowych.
  • Odpowiedz
@grzemach: utworzyłem tablicę partycji jak zasugerowałeś, następnie jedną partycję podstawową, reszta została póki co unalocated. niestety nie dało to żadnego efektu, dzieje się to samo. zastanawiam się tak - czy z tym wszystkim nie powinien sobie instalator poradzić?
  • Odpowiedz
@tomix: powinien, ale czasami coś głupieje. kurde nie wiem jak CI mogę jeszcze pomóc. Może to wina obrazu? Masz jeden czy więcej próbowałeś?
Bo skoro BIOS widzi, Ubuntu widzi... a tylko win nie widzi... to musi być jego wina...
  • Odpowiedz