Wpis z mikrobloga

mirki od #informatyka , zara mnie c--j siarczysty strzeli! mam lapka #compal fl90 i próbuję od rana zainstalować na nim os #windows 7. bootowalny pendrive to nie problem, instalka ładnie startuje, ale po kliknięciu "Zainstaluj teraz" zaczyna pisać, że brakuje mu sterowników do dysku CD/DVD (przypuszczam, że chodzi mu o HDD tak naprawdę - na wszelki wyciągnąłem DVD w ogóle :D). w internetach nikt takiego problemu nie miał, w biosie włączałem/wyłączałem AHCI i nadal to samo. próbuję już z drugiego obrazu win7sp1 i nici. oczywiście dziś rano system jeszcze działał, ale jak zainstalowałem poprzednim razem win7 pojęcia nie mam, działało...
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzemach: tak, jutro w robocie sprawdzę ;)
odpaliłem z HB Windows Live CD, ale z jego poziomu nie można odpalić instalki Win7 bo nie ma SP2...
  • Odpowiedz
@grzemach: już miałem krzyknąć EUREKA, ale nadal c--j, ale krok bliżej.
ustawiłem w partition manager pierwszą partycję podstawową jako aktywnąi poszło. ale jak już konkretnie wskazuję tą partycję jako docelową dla systemu to na dole pojawia się komunikat "instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej."
  • Odpowiedz
@grzemach: tak, jeszcze wczoraj wieczorem. po 12h walki z j-----m dyskiem. partition manager 7 - usunięcie wszystkiego z dysku, utworzenie MBR (utworzyła się partycja 8MB na początku dysku) i dwie partycje podstawowe. z tym instalator sobie też nie mógł poradzić, ale wtedy już podczas instalacji usunąłem znów te partycje, utworzyłem na nowo i przeszło. takich cyrków nigdy nie miałem. dzięki za pomoc :)
  • Odpowiedz