Wpis z mikrobloga

Siema #mirkokoksy planuję iść na siłownię. Nie zależy mi na zrobieniu wielkiego bica i dowalenia klaty jak pudzian, ale na redukcji masy i nabraniu trochę mięśni. Doradzilibyście coś? Na czym ćwiczyć i ile, jak często w tyg chodzić? #pytanie #kiciochpyta #silownia
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@n0rex:

niewskazane jest, żebym trening siłowy robił, bo bym tylko ubił ten tłuszcz

co

Rozwiń proszę bo pierwszy raz o czymś takim słyszę.
  • Odpowiedz
@Nytalith: Jak zrobisz klatkę to mocno wejdzie w tricepsy. Później zrobisz barki, to słabiej zrobisz plecy. Jak zrobisz plecy to jesteś już po klatce (zmęczone tricepsy) i po plecach (zmęczone bicepsy) i ręce zrobisz średnio. Nie wiem, moim zdaniem nie działa to tak, jak chcę :).
  • Odpowiedz
2. Włókna mięsniowe, przynajmniej u mnie, nie pękają w takim tempie jak przy splicie

@Smartek: eee chodzi Ci o rozrost miofibryli?

widzę to przy treningach masowych

w uproszczeniu, nie ma czegoś takiego.
  • Odpowiedz
@n0rex: dietetyk ma to do siebie że zna się na jedzeniu, fizjoterapeuta Ci mówi, że siłowy spoko. Ale tak naprawdę rób cokolwiek! Efekty przyjdą, czy to aerobami, czy siłowym! Spróbuj jedno i drugie i rób to co CI bardziej odpowiada.
  • Odpowiedz
@n0rex: Mi też kiedyś dietetyk tak poradziła. I bym teraz, k---a, nie miał mięśni. #pdk
Trening siłowy jak najbardziej się przydaje, chyba że wyglądasz tak jak ci ekstremalnie otyli z programów telewizyjnych to machanie rękami Ci pomoże :P
  • Odpowiedz
@MG66: hahahah xD nie no... Widać, że jestem spasiony, ale nie mam problemów z poruszaniem. Śmiem twierdzić, że jestem nadzwyczaj sprawny jak na taką wagę. Póki co planuję rower i jakiś fitness. Laweczkę i hantle w pokoju mam, także z czasem na siłowy się też przerzucę :)
  • Odpowiedz
@Smartek: od kilku tygodni trenuję w domowej siłowni, trening obwodowy 3xtyg. dieta: zero syfu, posiłki 5xdziennie, sporo węglowodanów i białka. wzrost 176cm, waga 71kg. Właściwie to chciałbym przytyć tylko 5-6kg max, ale ogólnie z tyciem mam problemy (jeśli można to nazwać problemem) i od wielu lat trzymam się około 70kg. I w związku z tym moje pytanie - czy muszę całkowicie zrezygnować z biegania, żeby była jakas szansa na wzrost
  • Odpowiedz
@forest23: Da się, ale musisz mieć dobrze ułożone żarcie. Jedzenie na pałę zdrowych rzeczy przy Twoim trybie nie wystarczy. Policz tutaj zapotrzebowanie: http://iifym.com/tdee-calculator/
Według niego (nie znam Twojego wieku) potrzebujesz mniej więcej koło 2560 kcal na dobę. Czyli koło 2900kcal dziennie, żeby odnotować przyrost masy mięśniowej.

Utrzymuj białko na poziomie 2,5g/kg masy ciała i zwiększaj stopniowo węglowodany (aż dojdziesz do poziomu nawet 7g/kg masy ciała, pięć-sześć posiłków dziennie w odstępach
  • Odpowiedz
@Smartek: spoko, dzięki. Zrozumiałem, że biegania nie muszę wyrzucać, ale przez nie potrzebuję jeszcze więcej kcal. Co do diety, to od dwóch miesięcy jestem na etapie jej uregulowania i systematyczności. Czyli obecnie 5 posiłków, w odstępach ca. 3h i jest tego w sumie sporo, ale tak jak napisał @pokey - czas się dowiedzieć ile tego jest naprawdę, więc zacznę liczyć kcal i wagę posiłków. Może głupie pytanie - tak
  • Odpowiedz
@forest23: weź jakis kalkulator typu myfitnesspal. Wrzucisz produkt i wagę a on ci podlicza. Nie katują sie regularnością posiłków tylko jedz jak ci wygodnie.
  • Odpowiedz
@pokey: nie mam problemów z tą regularnością posiłków i ich częstotliwością - jak na razie to ja jestem zawsze co te 2-3 godziny głodny :) ... policzę na dniach moje posiłki i dam znać, jak to wygląda. dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz
typu myfitnesspal

@pokey: potestowałem, fajne to, będę korzystał - uwielbiam statystyki ;) dziwi mnie tylko, że treningu siłowego nie dolicza do spalanych kalorii.
  • Odpowiedz
Jak zrobisz klatkę to mocno wejdzie w tricepsy. Później zrobisz barki, to słabiej zrobisz plecy. Jak zrobisz plecy to jesteś już po klatce (zmęczone tricepsy) i po plecach (zmęczone bicepsy) i ręce zrobisz średnio. Nie wiem, moim zdaniem nie działa to tak, jak chcę :).

@Smartek:
Zależy ile serii zrobisz. Jak jebniesz na sam początek 10-15 klatki, to nie ma dziwno, że triceps też trochę zmęczysz.
  • Odpowiedz