Siema #mirkokoksy planuję iść na siłownię. Nie zależy mi na zrobieniu wielkiego bica i dowalenia klaty jak pudzian, ale na redukcji masy i nabraniu trochę mięśni. Doradzilibyście coś? Na czym ćwiczyć i ile, jak często w tyg chodzić? #pytanie #kiciochpyta #silownia
@Nytalith: Jak zrobisz klatkę to mocno wejdzie w tricepsy. Później zrobisz barki, to słabiej zrobisz plecy. Jak zrobisz plecy to jesteś już po klatce (zmęczone tricepsy) i po plecach (zmęczone bicepsy) i ręce zrobisz średnio. Nie wiem, moim zdaniem nie działa to tak, jak chcę :).
@n0rex: dietetyk ma to do siebie że zna się na jedzeniu, fizjoterapeuta Ci mówi, że siłowy spoko. Ale tak naprawdę rób cokolwiek! Efekty przyjdą, czy to aerobami, czy siłowym! Spróbuj jedno i drugie i rób to co CI bardziej odpowiada.
@n0rex: Mi też kiedyś dietetyk tak poradziła. I bym teraz, k---a, nie miał mięśni. #pdk Trening siłowy jak najbardziej się przydaje, chyba że wyglądasz tak jak ci ekstremalnie otyli z programów telewizyjnych to machanie rękami Ci pomoże :P
@MG66: hahahah xD nie no... Widać, że jestem spasiony, ale nie mam problemów z poruszaniem. Śmiem twierdzić, że jestem nadzwyczaj sprawny jak na taką wagę. Póki co planuję rower i jakiś fitness. Laweczkę i hantle w pokoju mam, także z czasem na siłowy się też przerzucę :)
@Smartek: od kilku tygodni trenuję w domowej siłowni, trening obwodowy 3xtyg. dieta: zero syfu, posiłki 5xdziennie, sporo węglowodanów i białka. wzrost 176cm, waga 71kg. Właściwie to chciałbym przytyć tylko 5-6kg max, ale ogólnie z tyciem mam problemy (jeśli można to nazwać problemem) i od wielu lat trzymam się około 70kg. I w związku z tym moje pytanie - czy muszę całkowicie zrezygnować z biegania, żeby była jakas szansa na wzrost
@forest23: Da się, ale musisz mieć dobrze ułożone żarcie. Jedzenie na pałę zdrowych rzeczy przy Twoim trybie nie wystarczy. Policz tutaj zapotrzebowanie: http://iifym.com/tdee-calculator/ Według niego (nie znam Twojego wieku) potrzebujesz mniej więcej koło 2560 kcal na dobę. Czyli koło 2900kcal dziennie, żeby odnotować przyrost masy mięśniowej.
Utrzymuj białko na poziomie 2,5g/kg masy ciała i zwiększaj stopniowo węglowodany (aż dojdziesz do poziomu nawet 7g/kg masy ciała, pięć-sześć posiłków dziennie w odstępach
@Smartek: spoko, dzięki. Zrozumiałem, że biegania nie muszę wyrzucać, ale przez nie potrzebuję jeszcze więcej kcal. Co do diety, to od dwóch miesięcy jestem na etapie jej uregulowania i systematyczności. Czyli obecnie 5 posiłków, w odstępach ca. 3h i jest tego w sumie sporo, ale tak jak napisał @pokey - czas się dowiedzieć ile tego jest naprawdę, więc zacznę liczyć kcal i wagę posiłków. Może głupie pytanie - tak
@forest23: weź jakis kalkulator typu myfitnesspal. Wrzucisz produkt i wagę a on ci podlicza. Nie katują sie regularnością posiłków tylko jedz jak ci wygodnie.
@pokey: nie mam problemów z tą regularnością posiłków i ich częstotliwością - jak na razie to ja jestem zawsze co te 2-3 godziny głodny :) ... policzę na dniach moje posiłki i dam znać, jak to wygląda. dzięki za pomoc.
Jak zrobisz klatkę to mocno wejdzie w tricepsy. Później zrobisz barki, to słabiej zrobisz plecy. Jak zrobisz plecy to jesteś już po klatce (zmęczone tricepsy) i po plecach (zmęczone bicepsy) i ręce zrobisz średnio. Nie wiem, moim zdaniem nie działa to tak, jak chcę :).
@Smartek: Zależy ile serii zrobisz. Jak jebniesz na sam początek 10-15 klatki, to nie ma dziwno, że triceps też trochę zmęczysz.
co
Rozwiń proszę bo pierwszy raz o czymś takim słyszę.
http://www.fiteligent.pl/fitstart/
http://stronglifts.com/5x5/
@Smartek: eee chodzi Ci o rozrost miofibryli?
w uproszczeniu, nie ma czegoś takiego.
@n0rex: nie chodź już do niej.
Trening siłowy jak najbardziej się przydaje, chyba że wyglądasz tak jak ci ekstremalnie otyli z programów telewizyjnych to machanie rękami Ci pomoże :P
@forest23: czyli nie wiesz ile jesz a chcesz przybrać na masie...
Według niego (nie znam Twojego wieku) potrzebujesz mniej więcej koło 2560 kcal na dobę. Czyli koło 2900kcal dziennie, żeby odnotować przyrost masy mięśniowej.
Utrzymuj białko na poziomie 2,5g/kg masy ciała i zwiększaj stopniowo węglowodany (aż dojdziesz do poziomu nawet 7g/kg masy ciała, pięć-sześć posiłków dziennie w odstępach
@pokey: potestowałem, fajne to, będę korzystał - uwielbiam statystyki ;) dziwi mnie tylko, że treningu siłowego nie dolicza do spalanych kalorii.
@Smartek:
Zależy ile serii zrobisz. Jak jebniesz na sam początek 10-15 klatki, to nie ma dziwno, że triceps też trochę zmęczysz.