Wpis z mikrobloga

@p3k1: Bo to narzędzie dla matematyków, fizyków, inżynierów itd. a nie dla informatyków. Zazwyczaj w świecie nauki indeksuje się od 1, szczególnie w macierzach na których Matlab się opiera.
  • Odpowiedz
@rrobot: zrobiłem kilka dużych projektów, które nie miały w sobie tylko mnożenia przez siebie macierzy a robienie ich w czymkolwiek innym byłoby strasznie uciążliwe(nawet Scilab, bo nie udostępnia takiej ilości dodatkowych narzędzi a manuale są najwyżej średnie). i chętnie się zajmę zawodowo - pokaż mi tylko ile firm i gdzie stać na licencję, bo ja miałem przyjemność pracować tylko na licencji z uczelni.

btw nie oceniaj każdego studenta swoją miarą,
  • Odpowiedz
@ilmash: Już dawno nie jestem studentem, tak tylko pytam czy jest szansa na używanie takiego typu oprogramowania w firmach w Polsce i czy ktoś go używa (jeżeli tak to konkretnie do czego), jeżeli poczułeś się urażony to nie takie miałem zamiary ;-) Jest taka "moda" na uczelniach do używania "armaty na wróbla" po prostu pytałem z czystej ciekawości .. pozdrawiam
  • Odpowiedz
@wypokowyuzyszkodnik: podaj proszę jakiś przykład który, wykorzystałeś w pracy oczywiście na legalnej wersji, nie nazwałem go gównem .. (chyba że już nie wiem co piszę, więc jak coś to zacytuj). Oczywiście ma dużo zastosowań chciałbym uzyskać informację o realnym wykorzystaniu go w pracy. Mogę śmiało stwierdzić że największy kontakt z owym softem w Polsce mają studenci ;-) deal with it !
  • Odpowiedz
@wypokowyuzyszkodnik: Spoko, wiem że to potężne narzędzie - robiłem kiedyś model driver'a dla napędu i nawet działało, jestem tylko ciekawy opinii ludzi pracujących z tym oprogramowaniem na co dzień ;-) Ludzie mają taką opinię bo zostali skrzywdzeni przez uczelnię poprzez nakaz używania ;-)
  • Odpowiedz
  • 1
@rrobot: zgadzam się, że w większości przypadków studenci szybciej by rozwiązali zadanie w R albo krótkim programie, no ale skoro jest matlab to się go używa...
A sam, z rzeczy wartych wspomnienia, robilem spory system diagnostyczny procesu, od doboru zmiennych, zakresu, przez statystykę, korelację i algorytmy wykrywania defektów z jak najniższą ilością false-positive. Nie wyobrażam sobie zrobić coś takiego w innym pakiecie a matlab+simulink praktycznie ootb, tylko odpowiednie modele, oskryptować
  • Odpowiedz