Wpis z mikrobloga

Piszę aplikację internetową w javascript(i jQuery) i chciałbym skorzystać z API pewnego serwisu. Ze względu bezpieczeństwa nie chcę podawać w kodzie js mojego klucza API(każdy mógłby dostać się do pliku). I teraz zaczynają się schody bo jestem noga w backend więc napiszę jak sobie to wyobrażam: za pomocą $.ajax() wysyłam dane(np nazwa użytkownika) do skryptu(dajmy na to csharp lub java). Ten skrypt wysyła zapytanie do serwera API i odpowiedź(jako json) zwraca do js(taka jakby "przejściówka", niedostępna dla klienta). W ten sposób klucz będzie(względnie) bezpieczny i ja dostanę swoje dane. I teraz pytanie: jak to zrobić? Nie liczę na gotowe rozwiązania, ale jakieś linki, tutoriale, słowa kluczowe będą dla mnie nieocenione. Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

#programowanie #webdev #javascript #jquery #ajax #java #csharp #backend
  • 10
@Eggy: Do czego potrzebujesz tutaj tutoriala? :P może ewentualnie rozwinę podpunkt trzeci:
3a. Definiujesz routing na zasadzie adres + typ żądania. Tj. np. zakładasz że żądanie typu GET do xyz.com/posts/ zwróci wszystkie możliwe posty.
3b. Do routingu przypisujesz handlery. Kontynuując poprzendi przykład, handler to funkcja która pobierze te posty (nieważne skąd, czy to baza, czy inny serwis, ważne że pobierze) a następnie je zwraca
3c. Pobrane informacje przesyłasz do użytkownika, zazwyczaj
@emtei: Będzie, bo takie zabezpieczenie polega na przyjmowaniu żądań tylko z określonej domeny. Chyba że chcesz się jeszcze bawić w jakieś jednorazowe tokeny czy coś...