Wpis z mikrobloga

@zamioculcas: a konkretniej to co tam źle, podstawy języka tłumaczy dobrze, do dość zaawansowanych tematów też dochodzi (szablony). Często wytyka się że nie omówiła std:: więc faktycznie całą tą część potrzeba uzupełnić sobie - najlepiej kilka źródeł.
  • Odpowiedz
@rfree: Nie omawia praktycznie wcale biblioteki standardowej, autor używa "starego" stylu pisania (czyli już na początku uczy złych nawyków), nie ma czegoś takiego jak obsługa wyjątków. Poza tym jeśli już uczysz się cpp, to fajnie byłoby od razu poznać C++11 (o ile dobrze kojarzę, wyszedł ostatnio C++14), który wnosi bardzo dużo nowego do języka
  • Odpowiedz
@rfree: Kiedyś trafiłem na baardzo fajny długi wpis (niestety jego autor dostał banana ( ͡° ʖ̯ ͡°) )
http://www.wykop.pl/wpis/9719000/cpp-naukaprogramowania-programowanie-wstep-czestot/

Od siebie mogę polecić "Język C++ - Kompendium Wiedzy" autorstwa Stroustrup Bjarne - jest tam zarówno wprowadzenie do Standard Library (nie mam tu na myśli przestrzeni nazw std, ale bibliotekę standardową języka), jak również wszystkie elementy języka. Oczywiście z racji tego, że jest to kompendium, warto jest
  • Odpowiedz
@zamioculcas: Autor tamtego wpisu też się myli - a raczej napisał prawdę ukrytą w spoilerze (wtf?), że nowa wersja C++ MA te wszystkie elementy języka w tym wątki (z 50 stron o tym) i szablony (ponad 100).

Informacja że Symfonia+Pasja są przestarzałe jest.... sama przestarzała o parę lat ʕʔ

Od czasu gdy te rzeczy zostały zaktualizowane - można ją polecać, oczywiście jako JEDNO Z KILKU źródeł.
  • Odpowiedz