Wpis z mikrobloga

#nodejs #javascript #mongoose
mircy, mam taki problem, że używam Collection.save(); w wielu miejscach w routingu i hula. Tylko w jednym miejscu nie. Absolutnie niczym się nie różni, żadnej literówki nie ma, jest nazwa = new Collection({Obiekt}); Obiekt idealnie spełnia warunki modelu. Jedyna kwestia, że routingi mam na module.exports w oddzielnych plikach, a ten jeden jest jeszcze raz zagnieżdżony. (model jest na required wszedzie). Wywala sie, ze obiekt has no save fn.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MirkoStats: wiem, sorki pisałem z telefonu i zastanawiałem się czy nie zaczekać aż dotrę do kompa...
error:
/dev/sth-srv/app/services/notify.js:23
Notify.save(function() {
^
TypeError: Object function model(doc, fields,
  • Odpowiedz
mongoose.model('Notify', notifySchema);
module.exports = mongoose.model('Notify', notifySchema);

@mortt: a tu ci sięnie duplikuje? Ja zawsze daję tylko

'module.exports = mongoose.model('Notify', notifySchema);'
  • Odpowiedz
@MirkoStats: nie powinno być wpływu - exports upublicznia mi model. Mam tak we wszystkich modelach i wszystkie łykają save bez problemu. Właśnie dlatego nie mogę tego rozgryźć, że sytuacja jest identyczna jak w wielu innych miejscach w kodzie i nie ma literówek a tylko tutaj nie działa...
  • Odpowiedz
@MirkoStats: kurcze, nie mogę w tym momencie sprawdzić bo środowisko zmieniam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
ale nie brzmi jakby to od tego było. Jak jest błąd w strukturze obiektu do save'a to inaczej się pluje, zdaje się.
  • Odpowiedz