Cześć mirki, zaczynam się uczyć programowania, co polecacie na początek? Mam tylko doświadczenie w robieniu gier w RPGmakerze (ale to z 3 lata temu) teraz chciałbym sam napisać taką grę. Kolega polecał pythona, ale mówił, że C++ lepszy, bo trochę łatwiej pisać i nie wiem jaką książkę kupić. Co polecacie? #programowanie #informatyka #ksiazki
Python to najlepszy wybór. Czy każdy informatyk musi czytać książki o programowani? Ja jestem zwolennikiem kursów. Po prostu taki sposób nauki mi bardziej podchodzi.
@koreanczyk: polecam zebys chociaz ogarnal z tego lub tego zanim wezmiesz sie za ksiazke, a ogarniajac podstawy zdecydujesz, ktory jest dla ciebie lepszy
@koreanczyk: Jeśli robiłeś coś w RPGMakerze to może Ruby? Z tego co kojarzę to jest tam właśnie używany jako język skryptowy. Książek w tym momencie Ci nie podam, ale zobacz np. http://www.codecademy.com/en/tracks/ruby
@koreanczyk: zacznij od C - ten podręcznik, który napisał @Baczy powyżej, będzie dobry. W momencie, jak zrozumiesz wskaźniki i będziesz w stanie swobodnie się nimi posługiwać, zacznij próbować innych języków.
@koreanczyk: wracaj uczyć się na kartkówkę z matmy a nie za programowanie się bierzesz. Jak już ogarniesz podstawy polskiego języka, by pisać poprawne zdania, zabierz się za angielski.
#scam #ruleta #h----d #instagram Czemu Instagram twierdzi że to nie jest scam i nie chce usuwać takich treści xD Profil to nie fake.Ogolnie dużo scamu jest u niej reklamowana i przy każdym Instagram uważa że jest w pyte ( ͡°͜ʖ͡°)
#programowanie #informatyka #ksiazki
@MicAlv: ale coś polecasz?
@venomik: nie można już o nic zapytać, bo od razu troll? Może wysoko celuje, ale to nei powód, aby mnie obrażać, ogarnij się.