Aktywne Wpisy

darknightttt +26
Kończę właśnie związek bo mam dość. Jak nie posprzątałam to jest syf. Jak powiem, że jest syf to ogarnie np kuchnię a reszty nie widzi. Od jakiegoś czasu wycofuje się ze sprzątania, olewam jak i on i mam wrażenie, że jemu bałagan nie sprawia problemu. Mi ogromny. To samo z gotowaniem. Jak nie ugotuję to najwyżej będzie „zamówmy coś”. Wolę uporządkowane życie.
A największy hit to teksty zmieniłaś się, nie uśmiechasz się.
A największy hit to teksty zmieniłaś się, nie uśmiechasz się.

dzony77 +160

Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz
Ja, Ibra
Autobiografia || Sport
I właśnie tak powinna wyglądać autobiografia piłkarza. Nie ma tutaj miejsca na opisy w stylu „w domu się nie przelewało, choć mama dbała o nas, a tata zawsze oglądał mnie na treningu, za każdym razem dając mi cenne wskazówki”, czy „moje życie podporządkowałem futbolowi, któremu zaufałem od pierwszych treningów” Nie, nie, nie. Tutaj idziemy w kierunku podkradania rowerów, życiu w trudnej dzielnicy, walce z grzecznymi dziećmi (a właściwie z ich rodzicami) czy głodem, który zaspokajany zostawał nieraz dzięki sprzedawanym puszkom po piwie.
Dalej jest jeszcze ciekawiej, kulisy transferów, sprzeczek, bitew, a także wojny z Pepem Guardiolą (ten wątek akurat opisany jest bardzo szeroko). Mnóstwo faktów, smaczków, historii które zostały przedstawione pierwszy raz. Ibra nie boi się strzelać słowem w kierunku swoich oponentów, i tak oberwało się między innymi van der Vaartowi, czy van Gaalowi, z którymi w Ajaxie nie było mu po drodze.
Ci, którzy oczekują kawałka solidnej pod względem językowym literatury, z pewnością mogą się zawieść. Książka jest napisana prostym językiem, momentami aż za prostym. Ale najwidoczniej taki był zabieg – to nie ma być poezja, tylko prosta opowieść o facecie, który z biedy przeniósł się na sam szczyt.
Plusy dodatnie:
+ Wciąga jak wir.
+ Sporo ciekawostek.
+ Bardzo łatwy przekaz.
+ Szczerość wypowiedzi.
Plusy ujemne:
- Zdecydowanie zbyt krótka.
- Czasami odbiera się wrażenie, że Zlatan tą książką buduje sobie pomnik.
★★★★★
5/5, rzadko wychodzi coś tak dobrego w piłkarskiej literaturze.
#ksiazki | #bookmeter | #czytajzmq1 | #pilkanozna
źródło: comment_9RKCfHaDXyIdk7l9yGuf1ofKB8XruIcs.jpg
Pobierzźródło: comment_mbiJq1GqTUJF14pOlUMezVy2lwwwRx8r.jpg
Pobierz